Vad Sverige behöver och Socialdemokratins roll i detta

Sverige behöver en stark och tydlig politisk kraft som kan förstå sin samtid, som kan analysera aktuella skeenden, som kan formulera visioner på ett sätt som människor uppfattar som relevant och som kan presentera en tydlig och realistisk politik för att föra Sverige ut ur detta borgerliga mörker.

Vad är det som händer i Sverige idag? Det första inlägget i den här serien ger ett brottstycke av samtiden. Det handlar inte enbart om utförsäkringar och arbetslöshet, utan om något mycket mer och mycket större. Hela samhället håller på att förändras. Det vi ser och fastnar för i den borgerliga politiken är bara enskilda uttryck för denna förändring. Vad det gäller är att greppa helheten. Vad är det som händer egentligen? Vilken skog befinner vi oss i? Den frågan behöver vi prata mer om och relatera vår politik till.

Ta diskussionen om RUT-avdragen till exempel. Det handlar inte bara om att göra det enklare för medelklassen att få livspusslet att gå ihop. Det är också en reform som får avgörande konsekvenser för hur den framtida arbetsmarknaden kommer att se ut, vilka jobb som kommer att finnas när dagens gymnasister tar studenten och vilket samhälle vi kommer att ha om tio eller tjugo år. Ska vi ha en arbetsmarknad med serviceinriktade låglöneyrken eller en arbetsmarknad med klimatinriktade kunskaps- och högteknologiföretag?

Eller ta det som för tjugo år sedan hette ”att införa mångfald och valfrihet i skolan”. Idag ser vi resultatet: ett fåtal vinstdrivande skolkoncerner som i stora delar ägs av internationella riskkapitalbolag, sämre kunskapsresultat hos svenska elever i internationella jämförelser och en växande kunskapsklyfta mellan olika elever och olika skolor.

Eller de så kallade avregleringarna av elmarknaden, SJ och Apoteksmarknaden, vilka samtliga kan betraktas som veritabla misslyckanden i relation till sina egna ursprungliga mål. Elpriserna skulle sjunka, de har chockhöjts. Tågtrafiken skulle bli snabbare och bättre, den blev sämre. Medicinerna skulle bli billigare, de blev dyrare. Och trots det har konsumtionen ökat – särskilt bland unga tjejer. Apoteksomvandlingen har alltså fört med sig direkta hälsokonsekvenser, utöver de oönskade prisökningarna.

Vad är bakgrunden till det som pågår? Vilka är mekanismerna? Hur kan man förstå samtiden? Svaren på dessa frågor är avgörande för socialdemokratins möjligheter att leverera adekvata lösningar. Vi behöver ta del av och förstå den kunskap som finns. Då kan vi förutse de långsiktiga konsekvenserna av olika politiska beslut. Det ger oss trygghet i att undvika misstag, men framförallt ger det oss kraft i att driva igenom verksamma och framgångsrika reformer.

Annonser

Ett svar to “Vad Sverige behöver och Socialdemokratins roll i detta”

  1. Christina Wahrolin Says:

    Lysande som alltid Martin!
    Det behövs verkligen ordentliga analyser/konsekvensbeskrivningar innan politiska beslut fattas. Det gjordes definitivt inte när besluten om avregleringar och de s k friskolor kom till.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: