Inte rasist men…

Man ska inte anklaga SD:s väljare för att vara rasister. På insändarsidor och i andra sammanhang är det många som har försvarat sin röst på SD med att man vill se en förändring i integrationspolitiken, men att man för den skull inte är rasist.

Så kan det vara. SD har säkert många väljare som inte till fullo delar deras värderingar och som till och med tar avstånd ifrån den nationella rörelsen och allt vad den står för. Det kan handla om allt ifrån att man vill få upp integrationsfrågorna på bordet till att man vill ”röra om” i den politiska grytan, som det heter.

Jag förebrår ingen för att vilja göra skillnad genom att rösta på Sverigedemokraterna. I relation till de två etablerade blocken framstår SD onekligen som det mest avvikande alternativet. Särskilt med tanke på att moderaterna har anammat en stor del av den socialdemokratiska retoriken. Att lägga sin röst på SD kan för många vara ett sätt att försöka göra skillnad i politiken. Åstadkomma en förändring.

Detta har onekligen blivit resultatet. Visserligen kan jag som anhängare av det rödgröna alternativet se det positiva i att den konservativa regeringen nu inte längre kan driva på sitt borgerliga systemskifte med samma kraft som tidigare, men samtidigt har Sverige hamnat i en problematisk situation rent parlamentariskt. Inget av blocken har egen majoritet. Beslutsfattandet kommer att bli svajigt. Vi har fått in representanter för den nationella rörelsen i landets lagstiftande församling. Ett före detta nazistiskt parti kommer att få ett kraftigt höjt partistöd. Dess företrädare har rätt att ställa offentliga frågor till ministrar och lägga fram förslag i riksdagen.

Konsekvenserna av detta blir sannolikt mycket mer omfattande än vad de icke-rasistiska väljarna kanske hade tänkt sig. Även om syftet inte var att ge mer makt och mer resurser till rasismen och främlingsfientligheten kommer detta med stor säkerhet ändå att bli konsekvensen av valresultatet.

Ur detta väcks en viktig fråga som SD:s väljare bör ställa sig. Om det nu är så att man inte är rasist eller främlingsfientlig – varför ska man då rösta på ett parti som är det?

Och – vad är viktigast? Att röra om i den politiska grytan eller att ta ansvar för att det politiska beslutsfattandet i Sverige hålls rent från främlingsfientlighet och fördomar?

Annonser

%d bloggare gillar detta: