Att ha eller att vara?

Svenska Dagbladet har en spalt där en psykolog ger råd till vilsna läsare. Svaren är klart psykologiserade – vad annars? – och fokuserar uteslutande på individen. Det behövs alternativa svar som går till botten med de verkliga problemen.

”Fråga: Jag har ”allt”: ett bra jobb med god inkomst och social status, en vacker hustru och två fina barn. Jag har ett trevligt umgänge och flera fritidsintressen samt en god relation till mina föräldrar och syskon. Ändå är det något som skaver! Är detta allt som är? Fin bil och bra boende, helt ok sex tillräckligt ofta, trevliga tillställningar och spännande semestrar.
I min ungdom hade jag en del nedstämdheter och som barn var jag blyg men duktig. Jag är en mycket lyckad person – det tycker alla. Men är detta allt som livet har att erbjuda? Är det så här det ska vara? Någonting känns fel, tomt. Eller är det bara jag som är omåttlig och kräsen?
Tom”

Hej Tom!
Erich Fromm skrev en bok som heter ”Att ha eller att vara”. Den tror jag kan vara till hjälp för dig i ditt sökande efter mening i tillvaron.

Du räknar upp olika ”saker” som du ”har” – ett bra jobb, en bra inkomst, en fin bil, bra boende, ok sex, en vacker hustru, två fina barn, trevligt umgänge, flera fritidsintressen, spännande semestrar och goda relationer till föräldrar och syskon. Allt detta beskriver du som något du ”har”. Som om din fru eller dina barn var en form av egendom.

Vi lever i ett samhälle som fokuserar väldigt starkt på ägande och status. Via reklam och underhållning matas vi ständigt med budskapet att prylar gör oss lyckliga och att livet handlar om att komma så högt upp som möjligt i den sociala hierarkin. Det påverkar vårt förhållningssätt till verkligheten och till varandra. Lycka mäts mer och mer i vad man har, inte i vem man är.

Ett sätt att skapa mer mening i tillvaron kan vara att engagera sig ideellt tillsammans med andra människor, för en idé eller ett ändamål som är större än en själv och som leder till ett bättre liv inte bara för en själv utan också för andra. Det är genom att känna att vi ingår i ett större sammanhang och att vi gör något viktigt för en större helhet som vi når den inre harmonin som du är ute efter.

Människan är en social varelse. Dagens samhälle håller på att lösa upp kittet mellan oss människor och ersätta det med opersonliga relationer och egendomar. Det är sannolikt frånvaron av en innerlig och uppriktig socialitet som har eroderat känslan av mening i ditt liv. Dina sociala behov tillgodoses inte av att ”ha” mer.

Så istället för att betrakta dina nära och kära som egendomar skulle du kunna börja betrakta dig själv som en beståndsdel i ett socialt nätverk där varje nod, inklusive dig själv, får sin näring från alla de andra noderna. Se din roll i detta nätverk och fundera över inte bara hur du ska få näring från de andra, utan också på hur du kan ge näring och på hur näringsutbytet ger liv till hela nätverket.

Fundera på vad som är viktigt i livet. Punkta upp allt du kommer på. Rangordna punkterna. Vad är viktigast? Det är där du ska fokusera din energi. Den energi som du ger ifrån dig. Då kommer du att få energi tillbaka från din omgivning. Det är detta energiutbyte som skapar mening i tillvaron.

Om du vill göra något verkligt meningsfullt kan du engagera dig tillsammans med andra för att få hela samhället att fokusera mindre på ägande och mer på sociala relationer mellan människor. På det viset kan du bidra till att alla mår bättre och får mer mening i livet. Engagera dig i valrörelsen för att få till stånd ett regeringsskifte. Där finns det mycket mening att hämta.

Annonser

Ett svar to “Att ha eller att vara?”

  1. Andreas Says:

    ”Som om din fru eller dina barn var en form av egendom”

    Men gå och gräv ner dig din tråkiga betongsosse.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: