Köpte han sex eller inte?

En minister är en offentlig person. En före detta minister är inte en offentlig person. I och med avgången blir den tidigare ministern plötsligt helt vanlig och okänd. Då inträder fullständig medial och rättslig anonymitet.

Historiken suddas ut. En person som inte längre är minister har inte heller varit minister.

Vad som har inträffat före ministerskapet blir ett eget fristående kapitel. Vad ministern gjorde innan han eller hon blev minister har ingen betydelse. Det är vad man har gjort som minister som är intressant. Så länge man är minister, det vill säga.

Det är en mycket märklig logik som tillämpas när Sven Otto Littorin, moderaterna och den borgerliga regeringen ska skyddas i den här affären. Bara förväntningen att den mediala uppmärksamheten ska lägga sig i och med en avgång tyder på en tveksam uppfattning om medias roll i ett demokratiskt samhälle. En före detta minister är inte vilken Svensson som helst. Det är en person som har haft ansvar för rikets styre under en period av sitt liv och som även efter sin period måste kunna ställas till svars för sina handlingar.

Utvecklingen har stannat med att Littorin blånekar. Ord står mot ord. Fortfarande vet vi inte vad som faktiskt har hänt. Preskribtionstiden har gått ut och ingen kommer att utreda om det faktiskt har begåtts ett brott. Om någon anmäler sexköpet läggs förundersökningen ner på grund av preskribtionstiden. Littorin kan alltså komma undan genom att neka. Alltså gör han det.

Media lägger sig platt. Allt för att skydda den sittande regeringen. Frågan kvarstår, obesvarad. Köpte han sex eller inte? Ingen vet. Ingen kommer att få veta. Locket är på. Affären har blåst förbi som en lätt sommarfläkt. Nu har allt återgått till det vanliga och hyllningssången till den borgerliga makten har återupptagits.

Annonser

%d bloggare gillar detta: