Vad menade Svanberg?

”Jag uttryckte mig klumpigt”
”Fel i översättningen”

Mycket kan gå fel när Svanberg ska uttrycka sig i avgörande ögonblick. Men vad menade Svanberg egentligen när han sa att vi bryr oss om ”the small people”. Att han inte menade ”små människor”, rakt översatt, är uppenbart. ”Småfolket” låter också långsökt. ”Kortväxta” går nog också att utesluta.

Kan han mena ”vanliga människor”? Förstärkt med intonationen att de i så fall skulle vara något mindre (än sådana som Svanberg, kan man förmoda) gör i så fall inte uttalandet mycket bättre.

Eller var det ”verklighetens folk” Svanberg försökte hitta det engelska uttrycket för?

Hursomhelst så blev det väldigt fel. Och i vanlig ordning gjorde inte ursäkterna saken bättre. ”Fel i översättningen” möttes med ”Det är inte översatt, det är på engelska”. Även Svanbergs eget ”jag uttryckte mig klumpigt” tål att funderas på. Hur ska man tolka det när den främsta frontfiguren för ett multinationellt oljebolag i ett avgörande ögonblick uttrycker sig klumpigt? Den vanliga ordningen är väl att man förbereder sig ordentligt och väger orden på guldvåg innan man låter dem lämna grötluckan. Svanberg verkar köra mer på känsla – placera sig i situationen och se vad som händer. Vilken självbild krävs för att kunna beté sig så respektlöst?

Sedan kan man undra vad som rörde sig i huvudet innan orden hoppade fram. Fanns det något svenskt uttryck som skulle ”översättas”? Vilket då?

Var kom ”small” ifrån? Vilka associationsbanor födde fram detta ord? Tänkte Svanberg att de som drabbas av oljekatastrofen är fysiskt små eller socialt små? Eller är det med utgångspunkt i människovärdet som den relativa litenheten ska tolkas?

I detta avgörande uttryck i en avgörande stund blottlägger Svanberg hela sin världsbild. Utanför manus och i stressade situationer avslöjas de verkliga värderingarna. Med sitt ordval och på sin östermalmsengelska har Svanberg visat var de verkliga lojaliteterna ligger bakom detta skådespel.

Annonser

Ett svar to “Vad menade Svanberg?”

  1. Hans Lennros Says:

    Det är förvånande att världens 11:e största bolag kan ha så inkompetent folk i toppen.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: