Mellin och Greider marginaliserar sig

Två framstående vänsterdebattörer har nu gjort bort sig fullständigt. Genom att kritisera Mona Sahlin för att hon råkar äga en märkesväska med det beräknade penningvärdet av 6000 kronor avslöjar de inte bara sina patriarkala perspektiv på accessoarer, sitt förakt mot socialdemokratins första kvinna som partiledare och sin egen dubbelmoral. De marginaliserar sig dessutom fullständigt i förhållande till socialdemokratins breda väljarbas.

Lena Mellin gör en jämförelse med vad ett vanligt vårdbiträde tjänar. Två väskor går det på den lönen efter skatt. På Lenas egen lön går det sju väskor efter skatt.

Greider dundrar på om konsumismens följdverkningar och framhäver att väskan är ett hot mot socialdemokratin.

Tre reflektioner.

Ett.

Mellin och Greider är etablerade proffstyckare. De besitter bägge två den förmånliga möjligheten att kunna nå ut i rikspressen med sina åsikter när de behagar. För många andra är den dörren stängd.

Som vänsterdebattörer skulle de kunna ånga på om regeringens sociala nedrustning, om stupstocken i sjukförsäkringen, om utförsäljningarna av gemensam egendom, om de ökade klassklyftorna, om den sociala utslagningen eller om den omfattande maktförskjutning som sker från löntagare till arbetsgivare. Både Mellin och Greider har stora möjligheter att dagligen avfyra analytiska missiler mot det borgerliga luftslottet.

Men tydligen kom det annat i vägen. För stunden handlar den mest brännheta politiska huvudfrågan om partiledaraccessoarer.

Två.

Vad är budskapet? En kvinnlig socialdemokratisk partiledare ska inte få ha en märkesväska som är värd 6000 kronor. Vad är felet?

 • Att det är en socialdemokrat som äger väskan? Borgare får frottera sig i lyxartiklar, men inte sossar, alltså.
 • Att det är en väska? Hur ofta får manliga partiledare motsvarande kommentarer om sina dyra kostymer, klockor, bilar eller skor?
 • Att det är en märkesväska? Ska socialdemokrater beläggas med en allmän bojkott av märkesvaror? På vilket sätt skulle icke-märkesvaror vara bättre och i vilket hänseende?
 • Att den är värd för mycket? Var går gränsen för vad något får vara värt? Väskan är värd 6000. Vad är en kostym värd? Eller en klocka? Eller en bil? Eller gäller olika tariffer för olika varor?

Uppfattningen att socialdemokrater inte ska skylta med dyra eller politiskt känsliga varor kan få långtgående konsekvenser. En partikamrat undrade om det är ok att ha en Skeppshultcykel. Själv undrar jag hur domen lyder för den som kör en amerikansk motorcykel. Hur är det med platt-TV? Är det ok? Och vem bestämmer vad vi får ha för kläder? Ska Göran Greider ansvara för den frågan?

Tre.

Genom att missbruka sin mediaställning och genom att torgföra åsikter som i förlängningen får absurda konsekvenser har dessa båda megafoner marginaliserat sig rejält på den politiska åsiktskartan. I bästa fall bidrar deras utspel till att stärka sammanhållningen inom socialdemokratin och uppslutningen kring Mona Sahlin, men det blir i så fall på bekostnad av Mellin och Greider som får stå utanför och statuera avskräckande exempel. I värsta fall drabbar debatten hela den politiska vänstern och i så fall har Mellin och Greider gått högerns ärenden. För att travestera ett eko från 70-talet: Mellin och Greider – Reinfeldts lakejer.

Annonser

3 svar to “Mellin och Greider marginaliserar sig”

 1. Linda Linder Says:

  Bra artikel Martin! Ja, det framstår verkligen som tokigt när dessa två så öppet kritiserar Sahlins väska! Det känns som små barns dravel och avundsjuka på något vis, som bara ger onda vibbar för partiet när de beter sig som de gör… 😦

 2. Veikko Pelto-Piri Says:

  Hur dyr portfölj får man ha? Jag köpte en snygg dataväska från Clarks i skinn, ett fynd bara lite över 200 USD i Atlanta. Får man ta med sig den på möten eller ska man komma med en ICA-plastkasse istället?

  Sedan kan man tycka att Göran Greider kunde spendera lite mer på sina kläder när han framträder i TV. Vi är ju inte längre ett trasproletariat.

 3. Jacob Says:

  Jag önskar jag hade tolvtusen i månaden. Trevligt att du har en väska Mona, bra för dig!

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: