En systematisk maktförskjutning

Steg för steg och på område efter område har det under det borgerliga styret skett en systematisk maktförskjutning i vårt land. Bara de senaste dagarna ger nyhetsskörden flera flagranta exempel på hur detta slår mot utsatta människor.

Iwona vårdade sjukt barn – fick sparken. Det kunde man läsa i Nerikes Allehanda i fredags. Iwona hade varit hemma för vård av sjukt barn i en dryg vecka. Då ringde det privata vårdföretaget Renova Care hem en sen kväll och meddelade att hennes provanställning skulle upphöra med omedelbar verkan. Efter detta har Iwona anmält sig som arbetssökande, men eftersom företaget vägrar ge henne ett arbetsgivarintyg får hon inte rätt till a-kassa. Det enda erbjudande hon har fått från företaget är att de betalar en månadslön mot att hon förbinder sig att inte kontakta media. I artikeln framför Iwona också sin förtvivlan över att facket inte har hjälpt henne.

Bengt Sundling, personalansvarig på företaget, har inte kunnat nås för en kommentar eftersom han är hemma för vård av sjukt barn, erfar Nerikes Allehanda.

På samma nyhetssida kan man läsa hur en ny regel skapar ett dilemma för arbetsskadade. Den som har slut på sjukpenningdagar får rådet att gå till arbetsförmedlingen. Men om det pågår en utredning om arbetsskada så läggs den ner i så fall. Den som står till arbetsmarknadens förfogande kan ju inte vara arbetsskadad, lyder logiken.

På nästa sida publiceras en uppföljande artikel om cancerdrabbade Inger Alkman som den 4:e januari fick beskedet att hennes sjukpenning skulle upphöra.

I tidningen ETC Örebro som också den kom ut i fredags fanns nyheten med att klädkedjan Zaras enda fackklubb blir upplöst i och med nedläggningen av butiken i Örebro. Beslutet om nedläggning har det rapporterats om i pressen tidigare, men då stod det inget om fackklubben.
”Det är en tuff arbetsgivare med hårda regler. Det är inte många som vågar stå upp mot dem, säger Malin Thorsander, ordförande i fackklubben på Zara i Örebro. Ingen på Zaras huvudkontor i Sverige vill kommentera kritiken.”, skriver ETC Örebro.

Vad har regeringen gjort?

  • De har gjort det dyrt att vara med i facket vilket har lett till ett historiskt medlemstapp och en kraftigt försvagad fackföreningsrörelse.
  • De har försämrat villkoren i sjukförsäkringen och infört en bortre parentes som innebär att människor blir utförsäkrade.
  • I och med att många på detta sätt hänvisas till arbetsförmedlingen har de satt arbetsskadeutredningarna ur spel.
  • De har infört fri etableringsrätt inom vården och omsorgen vilket öppnar upp för oseriösa vårdbolag att utnyttja sina anställda.
  • De har gjort det lättare för arbetsgivare att komma undan sitt rehabiliteringsansvar.
  • De har också gjort det enklare att avskeda anställda som upplevs som obekväma.

Alla dessa förändringar har medverkat till en maktförskjutning från de anställda och deras intressen till bolagen och deras intressen. När både regelverk och fackliga organisationer angrips på det här sättet blir resultatet självklart en sämre situation för många människor. Systematiken ligger i att det är de som redan förfogar över resurserna och som redan har makt som gynnas medan de som inte har resurser och inte har makt konsekvent missgynnas.

Annonser

%d bloggare gillar detta: