De Höga, de Mittemellan och de Låga

Fritt översatt från George Orwells bok 1984:

”Genom den registrerade historien, och förmodligen sedan slutet på den neolitiska eran, har det funnits tre typer av människor i världen, de Höga, de Mittemellan och de Låga. Dessa typer har blivit föremål för ytterligare uppdelningar, de har burit oräkneligt många olika namn och deras relativa storlek, liksom deras inställning till varandra, har varierat från tid till annan: men den grundläggande samhällsstrukturen har aldrig ändrats. Även efter enorma omvälvningar och till synes oåterkalleliga förändringar har samma mönster alltid bekräftat sig självt, precis som ett gyroskop alltid återgår till jämvikt oavsett hur långt det trycks åt ena eller andra hållet.

Målen för dessa tre grupper är helt oförenliga. Målet för de Höga är att finnas kvar där de är. Målet för de Mittemellan är att byta plats med de Höga. Målet för de låga, när de har ett mål – för det är ett orubbligt kännetecken för de låga att att de är alltför nedtryckta av slit för att mer än periodvis vara medvetna om någonting utanför det dagliga livet – är att avskaffa all åtskillnad och skapa ett samhälle där alla människor är jämlika.”

I handlingen till boken 1984 finns en förbjuden bok av en Emmanuel Goldstein, en person som utmålas som det rådande samhällets största fiende. Citatet är hämtat från en del av handlingen där Goldsteins bok är citerad. Ett citat av ett citat, således.

Hursomhelst, när jag tar del av den här beskrivningen är det inte utan att jag uppgivet känner igen mig. Analysen är fortfarande skamligt aktuell.

En intressant aspekt är skillnaden i intressen. När ”de Låga” kräver rättvisa händer det inte så sällan att de anklagas för att vilja ta ”de Högas” plats eller att de skulle vara avundsjuka på andra som ”lyckats bättre”. Citatet ovan visar att det inte alls är det frågan handlar om. Anklagelsen visar bara att ”de Höga” ibland utgår ifrån att alla andra resonerar som de själva gör.

Annonser

2 svar to “De Höga, de Mittemellan och de Låga”

  1. Makaveli Says:

    Längesen jag läste boken och ditt inlägg fick mig att öppna den igen. Goldsteins bok är klockren och som du är inne på går mycket av det som står skrivet där att applicera på dagens samhälle…tyvärr.

  2. Martin Says:

    Den tål att läsas igen med jämna mellanrum. För mig väcker den nya associationer varje gång.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: