Vad man ser

Arbetsskygga eller utsatta? Vilka associationer dyker upp i ditt huvud när det talas om sjukskrivna människor?

Det känns som att debatten håller på att bli väldigt polariserad. Ena extremhållningen menar att folk måste ”ta sig i kragen”, som Christine Persson (C) från Jämtland uttryckte det. Andra extremhållningen menar att människor inte blir friskare av att bli fattigare.

Den ena sidan pratar om friska människor som utnyttjar systemet, den andra om sjuka människor som blir av med sin ersättning och tvingas jobba trots att de är sjuka. Man talar alltså om olika saker.

Jag hoppas och tror att alla är överens om två principer:

  • Den som är sjuk ska ha rätt till sjukersättning
  • Den som inte är sjuk har inte rätt till sjukersättning

Frågan är vilken av dessa som är viktigast? Självklart måste ett sjukförsäkringssystem sträva efter att uppfylla bägge principerna, men ibland ställs de mot varandra. Vilken är i så fall överordnad? Eller, med andra ord, vilket är värst?

  • Att en person som inte är sjuk får sjuksersättning
  • Att en person som är sjuk inte får sjuksersättning

Jag för min del håller på linjen som säger att det är bättre att fria än att fälla. Hellre att några fuskare går fria än att oskyldiga människor får sina liv förstörda. Det är tillräckligt med fördömanden och anklagelser i samhället ändå.

Annonser

Ett svar to “Vad man ser”

  1. Daniel Says:

    Håller helt med dig, vilket kanske inte är helt överraskande, jag har lättare att ha överseende med att nån som inte skall ha får sjukpenning än att nån som behöver inte får sin sjukpenning.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: