Om snyltare

Det finns en föreställning hos borgerliga sympatisörer som går ut på att politikens viktigaste uppgift är att sätta stopp för snyltare. Med snyltare tänker man sig då personer som tillskansar sig olika former av försäkringsersättningar och bidrag utan att vara berättigade till det. För att få sjukersättning, till exempel, ska man vara riktigt sjuk. Helst dödssjuk – vilket nu också har tydliggjorts i lagstiftningen med en mycket märklig undantagsregel.

Denna föreställning har hos somliga uppförstorats i sådana proportioner att varje individ som uppbär någon form av ersättning per automatik väcker misstankar och indignation. Man utgår ifrån att alla som har sjukpenning eller a-kassa fuskar.

Konsekvenserna ser vi nu. Utsatta och dödssjuka människor jagas med blåslampa. Det är alltså rika och friska människor som utsätter fattiga och sjuka för denna förföljelse.

Ordet snylta har fått en väldigt snäv och högerideologisk innebörd. Om en bankdirektör tillskansar sig själv stora bonusar på andras bekostnad är det inte snyltande. Men om en av bankens lokalvårdare råkar drabbas av en kronisk sjukdom eller skada som tar längre tid att rehabilitera än vad utsorteringskedjan stipulerar så är det snylteri av första graden.

Häri ligger också systematiken i högerregeringens antisnyltningspolitik:

  1. Höginkomsttagare snyltar inte. Och om någon direktör skulle snylta har han (ja, han) säkert gjort sig förtjänt av det.
  2. Låginkomsttagare snyltar förmodligen. Och om någon mot förmodan inte skulle snylta så är det ett pris man får betala för att sätta dit verkliga snyltare. Men visst kan vi göra ett undantag för cancersjuka på dödsbädden om det nu ska vara ett sånt himla liv över den gruppen.

Det är den här synen som bildar grund för moderaternas socialpolitik. Det är därför den får så orimliga konsekvenser.

Larmen om omänskliga regeltillämpningar som kommit de senaste veckorna beror inte på att Försäkringskassan har gjort en nitisk övertolkning av lagen. Utvecklingen är en direkt återspegling av den moderatledda regeringens människosyn. Att enskilda skulle drabbas väldigt hårt ingick i beräkningen. Att reaktionerna skulle bli så häftiga ingick möjligtvis inte. Så när ansvariga moderater skyller på Försäkringskassan och gör justeringar i efterhand är det ett uttryck för att man ger efter för opinionen, inte att man i grunden har ändrat uppfattning.

Moderaterna jagar utsatta människor därför att det ingår i deras föreställningar om snyltare. Om opinionen tvingar dem till reträtt gör de reträtt och försöker sin nya vana trogen plocka politiska poänger på det. Men varje gång de får chansen kommer de att införa nya åtgärder som ytterligare ökar trycket på de mest utsatta och som ytterligare ökar motsättningarna mellan medborgare i vårt kyliga land.

Annonser

2 svar to “Om snyltare”

  1. Linda Linder Says:

    Haha, vilken bra artikl Martin! Jag skrattar för att det är så tragekomiskt på något vis… hur regeringen beter sig – med moderaterna i spetsen. Kan känna igen moderaternas fint girliga politik, det ser bra ut på ytan men är ruttet under… Det är samma moderater som det alltid har varit.

  2. S-B Says:

    DN:s ledare 091208: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/minns-hur-det-var-1.1009725

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: