Trevliga moderater, otrevlig politik

Den här repliken publicerades i lördagens Nerikes Allehanda, i en förkortad version. Här kommer hela texten.

Jag känner många trevliga moderater. De flesta är hederliga människor som drivs av en uppriktig vilja att göra gott. Andreas Getzman är säkert också han en väldigt trevlig person.

Den kritik som jag och andra socialdemokrater för fram mot den borgerliga politiken är inte riktad mot moderater som enskilda personer. Visst kan man förundras över hur de kan genomdriva en rå och omänsklig politik, men om man ska tro Andreas Getzman, vilket jag gör, så är det utifrån goda avsikter.

Möjligen kan den här motsättningen mellan teori och praktik förklaras med att moderaterna befinner sig väldigt långt ifrån den brutala verklighet som många människor nu får uppleva och som är en direkt följd av hur trevliga moderater har röstat i våra beslutande församlingar.

När riksdagen tog beslut om den nya sjukförsäkringen blev det jubel och applåder i kammaren. Äntligen skulle man hjälpa människor att komma tillbaks till arbete, tänkte säkert många moderater.

I realiteten har förändringarna fått mer ondskefulla konsekvenser. Min fru har varit sjukskriven i 12 år på grund av arbetsskador som hon fått av en dokumenterat hälsovådlig arbetsmiljö. Med moderaternas så kallade rehabiliteringskedja har hennes oseriösa arbetsgivare fått nya möjligheter att göra sig av med personer som man har slitit ut. Företaget behöver inte ta något rehabiliteringsansvar, utan kan avskeda folk utan några vidare förpliktelser.

Som utslängd arbetslös kan hustrun inte förvänta sig någon ersättning från a-kassan, trots att hon varit medlem och betalat fackavgiften hela tiden. Gränsen går vid tio år. Den som har varit sjukskriven längre får ingen a-kassa.

Sjukförsäkringen har också den fått en bortre parentes. Liksom många andra blir hustrun utan ersättning från och med sista mars.

Det som gör moderaternas politik så ondskefull är att den konsekvent riktar udden mot dem som redan är utsatta. Politiken drabbar personer som blivit sjuka eller skadade av dålig arbetsmiljö. Samtidigt gynnar den oseriösa företag som inte vill ta ansvar för vare sig arbetsmiljön eller sina anställda.

40% av skattesänkningarna har gått till de 10% som har högst inkomster. Den finansieras med stora neddragningar i välfärden. Hade man nöjt sig med hälften i sänkta skatter skulle det inte behövas några besparingar alls i kommuner och landsting.

Rehabiliteringskedjan innehåller ingen rehabilitering, utan är i praktiken en utsorteringskedja. Människor slås ut och samtidigt tillåts vård- och skolbolag göra enorma vinstuttag ur den skattefinansierade vården, skolan och omsorgen.

Sverige rivs isär. De som har det svårast får det ännu svårare och de som redan har det bra belönas med ännu större skattesänkningar.

Så slår den borgerliga politiken. Och den genomförs av trevliga moderater.

Annonser

Ett svar to “Trevliga moderater, otrevlig politik”

  1. Linda Linder Says:

    Skitbra artikel verkligen! När man läser slutet så ryser man nästan… fy fan vad allt är sant som du skriver, om de ”trevliga” moderaterna… suck…

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: