Den nya politikerrollen

Utforma ekonomiska incitamentsstrukturer. Formulera avtal. Följa upp avtal. Tolka avtal. Processa om avtalstolkningar. Prisförhandla. Ta fram upphandlingsunderlag.

Politikerrollen håller på att förändras. Från att prata med människor, identifiera behov, hitta konstruktiva lösningar och säkra en god välfärd har arbetsuppgifterna mer och mer kommit att handla om ekonomiska styrinstrument och juridiska krumbukter. Det är tråkigt för den som går in i politiken med föreställningen att politik handlar om att förändra. Numera handlar det om att diskutera priser och juridiska detaljer.

Det är en förbannat tråkig utveckling – både för den som engagerar sig politiskt och för demokratin överhuvudtaget.

Demokratin håller på att reduceras till förhandlingar med vinstdrivande aktiebolag kring köp av välfärdstjänster.

Annonser

3 svar to “Den nya politikerrollen”

  1. Linda Linder Says:

    Det där lät riktigt hårt och deprimerande, Martin… Jag tycker att politik fortfarande ändå är någonting som ger en en slags glöd i hjärtat… Speciellt i jämförelse med länder som är mer dikatoriska. Vi måste och ska prata med människor även idag ju, det är ju samtalet som utgör grunden i politiken… Men, men, jag kan hålla med om att allt inte jättekul allid men det är ju ingenting! Och det där med ”ekonomiska styrinstrument och juridiska krumbukter” får väl tjänstemännen ta hand om hoppas jag… Vi ses, i politiken!

  2. lisa Says:

    och tyvärr blir många folkvalda väldigt lika tjänstemän!

  3. Martin Says:

    Linda – jag håller med dig. Men med privatiseringarna förändras politikerrollen. Visst kan vi lägga över allt på tjänstemännen, men då återstår inte särskilt mycket för politiken att besluta om. Politik handlar om att förändra. Pratandet är ett medel för att åstadkomma goda förändringar. När politikens roll förvandlas från att vara förändringens drivkraft till att konstruera komplicerade incitamentsstrukturer för vinstdrivande bolag blir det förbaskat tråkigt att hålla på.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: