Det är svaren som är problemet

Reaktionerna mot Jimmie Åkessons artikel i Aftonbladet har dominerat dagens nyhetsflöde. Som Sverigedemokraterna själva förmodligen uppfattar det: det mångkulturella och liberal-marxistiska Sverige sluter sig samman i jakten på sanningssägarna.

Problemet är bara att de ”sanningar” Åkesson rabblar upp i sin artikel en efter en visar sig vara rena påhitt. BRÅ reserverar sig. SÄPO reserverar sig. Jan Hjärpe reserverar sig. Sverige har inte flest våldtäkter i Europa. Muslimska män är inte ”mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna” och det finns inga indikationer på att ett tiotal muslimska terrororganisationer har etablerat sig i Sverige. På alla dessa punkter har Åkesson blivit emotsagd av expertisen. Konspiration? Döm själva.

Att använda lögnen för att systematiskt misstänkliggöra en etniskt definierad gruppering är en tydlig parallell till den nazistiska 30-talsretoriken. Byter man ut ”muslimer” mot ”judar” är likheterna slående. Inget annat demokratiskt parti i Sverige debatterar på det sättet. Sverigedemokraterna må ha rensat ut nazisterna ur partiledningen, men hatpropagandan har de fortfarande gemensam med andra organisationer inom den nationella rörelsen.

Det brott Åkesson, eller rättare sagt Aftonbladet, kan komma att göra sig skyldig till i och med detta är ”hets mot folkgrupp” och möjligen ”olaga hot”. Detta är illa nog. Men det blir värre. Vad händer om resonemanget fullföljs? Vad blir konsekvensen av Åkessons problembeskrivning?

För nazisterna var målet med propagandan tydligt. Det iscensatta hotet från judarna beskrevs som så stort och allvarligt att det krävdes kraftfulla motåtgärder. Så kraftfulla att viktiga demokratiska grundprinciper och mänskliga rättigheter kunde åsidosättas. Det är där det verkliga hotet från Sverigedemokraterna ligger: hotet mot det öppna och demokratiska samhället.

Genom att få muslimer att framstå som monster försöker Sverigedemokraterna mobilisera stöd för en politik som slår hårt mot detta yttre hot. Det handlar om att införa särskilda regler för personer med vissa religiösa eller kulturella epitet. Sådana personer ska inte ha samma rättigheter som etniska svenskar.

Detta är ett tydligt brott mot första artikeln i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Den som säger att ”alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”. Alla människor. På SD:s politiska agenda finns också godtycklig landsförvisning (brott mot artikel 9), inskränkningar i asylrätten (brott mot artikel 14) samt sämre sociala rättigheter för invandrare (brott mot artikel 28). Eller på vilket sätt tänker Åkesson ”vända trenden”, det vill säga minska andelen muslimer i Sverige, om man inte avser bryta mot dessa konventioner?

På en punkt har Jimmie Åkesson rätt. Sverige är hotat. Vår svenska demokrati är hotad. Principen om alla människors lika värde är hotad. Likaså religionsfriheten, fördomsfriheten och varje människas rätt att själva kunna välja bland olika kulturella uttrycksformer utan att bli fördömd av andra människor.

Sverige är hotat. Men hotet kommer inte utifrån. Det kommer inifrån. Från Sverigedemokraterna. Demokratins och det öppna samhällets fiende nummer ett.

Annonser

3 svar to “Det är svaren som är problemet”

 1. Sverigedemokraternas bruna tryne sticker fram | Svensson Says:

  […] med meraBo Rothstein om Ostrom, Hobbes med meraMord på fackföreningsledare i juntastyrda HondurasDet är svaren som är problemetAnställda på norska domstolar ska inte få bära turban eller slöjaNorska megastjärnan Marit […]

 2. Skrämmande! « Annas Rosblogg Says:

  […] Se även SvD, DN, Kent Perssons blogg, Tonårsmorsa, Martins blogg. […]

 3. Linda Linder Says:

  Skitbra artikel Martin! Jag har ju precisl läst ut kursen ”folkmordens historia” och ja, vi läste om hur nazisterna avhumaniserade judarna under andra världskriget, precis så som SD gör idag då de vill göra det legitimt att prata skit! Fy frao säger jag bara… helt otroligt…!

  Ha det gott,
  /Linda L

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: