Sverigedemokraterna och nazismen

Ånyo gör sig Sverigedemorkaternas ambivalenta relationer till nazismen påminda. Å ena sidan deklarerar man klart och tydligt att man inte befattar sig med före detta nazister. Å andra sidan kan man göra undantag för personer som varit aktiva medlemmar i Nordiska rikspartiet och Riksfronten. Huruvida NRP är en nazistisk organisation har partiledaren Jimmie Åkesson svårt att bedöma.

Det är förstås partiets historia som skapar problem. Framvuxet ur den nationella rörelsen och med tydliga personkopplingar till nazistiska organisationer har Sverigedemokraterna fått genomföra omfattande utrensningskampanjer för att vinna demokratisk trovärdighet. Att nu inte kunna klara ut begreppen visar tydligt att man fortfarande inte är hemma i det demokratiska hägnet. Jimmie Åkesson ser inte nazismen i Sveriges nationalsocialistiska parti. Patrik Ehn, som var aktiv medlem, säger sig aldrig ha närt några antisemitiska värderingar. Tvärtom,

”Jag har aldrig sett mig som antisemit eller rasist. All sorts hat mot människor är osmaklig, oavsett vem det riktar sig mot.”

I samma artikel förklarar Ehn att han var övertygad antikommunist och att han gick med i NRP därför att han var ”ung och arg”.

”All sorts hat mot människor är osmaklig.” Smaka på den.

Annonser

%d bloggare gillar detta: