Privata omfördelare

Bill Gates: 196 miljarder
George Soros: 50,1 miljarder
Gordon Moore: 48 miljarder
Warren Buffet: 47 miljarder
Eli Broad: 14 miljarder

Världens filantroper slår nya rekord i givmildhet. Pengarna går till kampen mot HIV, Malaria och TBC, rena nålar till narkomaner, demokratiutveckling, miljön, sjuksköterskeutbildning och genforskningscentrum och annat som känns angeläget för dessa fem individer.

Det är bra att fler människor får möjlighet att ta del av dessa privata förmögenheter. Bättre än att resurserna ligger låsta i bankvalv. Som någon uttryckte det: att förfoga över låsta värden är att hindra andra från att utnyttja dem.

Eller: ”Den som tar en klädnad från en annan kallas för tjuv, men den som inte kläder den fattige fast han skulle kunna det, förtjänar han något annat namn?” (Basilus)

Men samtidigt…

Filantropin bygger på allmosesystemet: det handlar om frivilliga bidrag till det som bidragsgivaren för tillfället uppfattar som angeläget att skänka bidrag till. Om Bill Gates vore taliban skulle sannolikt förmögenheterna gå till andra saker än vad som är fallet idag. Det är tur att dessa rika herrar verkar ha demokratiska grundvärderingar, men det skulle lika gärna kunna vara tvärt om.

Är det rimligt att bistånd i dessa storleksnivåer ska vara föremål för enskilda individers nycker? Borde det inte ligga ett allmänintresse i hur så stora värden fördelas? Finns det något som helst demokratiskt inflytande över resurserna?

En annan aspekt handlar om den omfördelning som har skapat förmögenheterna. Det är ju inte Bill Gates själv som har klämt fram alla miljarder. Pengarna kommer från licensbetalande privatpersoner och myndigheter runtom i hela världen. Bara Örebro läns landsting lägger ganska mycket pengar – skattepengar – på programlicenser. Det är värden som annars kunde ha använts i vården. Man kan undra hur mycket mer vård Örebroarna kunde ha fått om Microsoft hade nöjt sig med att få ersättning för den arbetsinsats som ligger bakom utvecklingen av programvarorna och avstått från ambitionen att ackumulera en massa miljarder till Bill Gates privata förmögenhet?

Det är lätt att glädja sig över allmosorna, men man ska inte glömma bort hur pengarna har skrapats ihop. Det är fastighetsklipp, försäkringsbolagsocker, monopolpriser på programvaror och börsspekulation som har genererat de enorma rikedomar som filantroperna alltså avstår en mindre del av för att – vad vet jag – köpa sig en plats i himlen.

Annonser

Ett svar to “Privata omfördelare”

  1. Martin Says:

    Tillägg 1: Sverige ger 30 miljarder i bistånd. Hela Sverige.
    Tillägg 2: Det är lätt att vara generös om man är mångmiljardär.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: