Hur kan dom få hålla på så här?

Jag tror att folk börjar bli varse konsekvenserna av den borgerliga politiken. Det verkar som att fler och fler reagerar på det som sker just nu. I en diskussion häromdagen var det någon som utbröt ”Hur kan dom få hålla på så här? Varför är det ingen som reagerar?”.

Att media kör med sin ständiga moderatreklam är förstås ett problem, men i längden funkar det inte. Insatsen vad stor. Alliansen skulle ta bort utanförskapet och göra något åt massarbetslösheten. Man skulle inte sälja ut välfärden eller genomföra stora, ofinansierade skattesänkningar lovade man.

Nu, ett år före valet ser vi att det har blivit precis tvärt om. Delvis med draghjälp av en internationell lågkonjunktur och en finanskris, men i stora delar som ett resultat av en traditionell borgerlig politik.

Statliga företag har reats ut på löpande band. Vården genomgår just nu en massiv privatiseringsrevolution. Gräddfiler och privata vinstuttag ur välfärden har blivit vardagsmat. Skattesänkningarna har nått hejdlösa nivåer och utarmat statens möjligheter att försvara välfärden i en tid av finansiell oro. Arbetslösheten ökar. Utanförskapet ökar.

På detta har vi fått en utslagning som vi inte har sett tidigare. Sjuka utförsäkras och hänvisas till försörjningsstöd. Arbetslösa likaså. De sociala konsekvenserna av den här omfattande nedrustningen av välfärdssystemen börjar visa sig nu och kommer sannolikt att accelerera. Antalet barn som växer upp under fattiga förhållanden kommer att öka lavinartat. Den ekonomiska stressen kommer att skapa ännu fler otrygga individer.

Resultatet av regeringens sociala nedrustningspolitik innebär inte bara mindre utgifter för staten och större utrymme för skattesänkningar för de rikaste. På individnivå tar sig politiken allt råare uttryck. Det handlar om människor som får se sina liv slås i spillror. Det är inte lätt att klara vardagen när inkomsterna halveras i och med att man förlorar jobbet.

Medan en välbärgad majoritet får mer och mer dras snaran åt kring dem som hamnar utanför. Solidariteten har i princip avskaffats: nu är det vi eller dom som gäller. Och bland ”dom” återfinner vi konsekvent samma kategorier. Låginkomsttagare, lågutbildade, sjuka och personer med funktionsnedsättningar. Det är individer som med den borgerliga regeringens tydliga ekonomiska signalsystem utpekas som ”mindre värda”.

Och detta pågår för öppen ridå. Hur är det möjligt? Varför är det ingen som reagerar?

Kanske är det så tragiskt att många tycker sig ha fått det lite bättre och känner sig nöjda över att inte behöva hamna i den missgynnade delen av befolkningen. Man ser till sig själv och bryr sig inte så mycket om hur det går för andra.

I så fall har den borgerliga politiken verkligen slagit igenom i människors medvetande. Då är det sannerligen dags för en rejäl renässans av det socialdemokratiska samvetet. Vakna upp, Sverige! Vad är det för ett samhälle vi har fått som inte kan ta hand om sina medborgare?

Annonser

5 svar to “Hur kan dom få hålla på så här?”

 1. lasse Says:

  Oj Oj

  Ja, enligt de sista opinionsmätningarna tycker en majoritet
  att alliansen för en bra politik för Sverige.
  Vänstern som idag är i minoritet i landet längtar förståss tillbaka
  till högskattesamhället och planekonomien.
  Två olika syner på samhällsutveckling

  Från en allierad

  Lasse

 2. Martin Says:

  Framförallt är det två olika människosyner det handlar om.

  När det gäller samhällsutvecklingen så finns det förvisso två varianter. En utlovad och en verklig.

 3. John Apse Says:

  Den stora majoriteten har arbete och pengar över.
  Dom struntar i Hassan i Tensta och Ulla i Höör.
  Därför vinner alliansen 2010.

 4. lena Says:

  Det vore intressant att få veta hur mycket en vanlig löntagare måste betala för en vänsterregering nästa höst?

  1000 eller 2000 kr i månaden?

  Jag tror ingen är beredd att betala det priset för att få Sahlin och Ohly.

  Lena

 5. Martin Says:

  Ni pratar om skatt som om det vore en onödig utgift som man inte får någonting för. Ni glömmer bort vad skatten går till och vad den har för funktion i den generella välfärden.

  Skatt är priset för välfärd och solidaritet. Det är genom skatten vi har byggt upp ett av världens mest utvecklade välfärdssamhällen. Genom skatten har vi jämnat ut oddsen mellan överklass och underklass, försökt skapa sammanhållning i folkhemmet, utvecklat demokratin och tillförsäkrat medborgarna god vård efter behov.

  Nu ser vi konsekvenserna av lågskattepolitiken: en raserad välfärd, uppdelandet av människor i vi och dom, likgiltighet inför andra människors situation och en huvudlös fixering på vad skattesänkningarna ger för effekt i den egna plånboken.

  Lena ställer fel fråga. 1000 kronor mer i skatt är billigt jämfört med de ekonomiska och sociala kostnaderna för massarbetslöshet, massutslagning och välfärdsnedrustning som den nuvarande politiken är inriktad på.

  Vad säger du, Lena. Hur mycket är ett förstört liv värt? Var går gränsen för den sociala nedrustningen? Hur orättvist ska samhället behöva bli innan du är nöjd?

  Både John och Lena bekräftar vad jag skriver i mitt inlägg: Alliansens framgångar hänger på hur mycket den råa egoismen hinner breda ut sig före valet.

  Min förhoppning är att väljarna tänker längre när de upptäcker att det lilla som blev kvar av tusenlappen när höjningarna av fackavgifter och annat var betalt var ett väldigt högt pris för att se den svenska välfärden raseras. Min förhoppning är att väljarna hellre vill se en regering som investerar i människors utveckling och som tar ansvar för välfärden än en regering som sitter passiv när det blåser kallt och tar varje tillfälle som bjuds att sänka skatterna för dem som redan har det bra ställt.

  Det som händer med Sverige idag är inte bara en viss sorts politik förd av några nya ansikten i regeringskansliet. Det är en skamlös nedrustning av den svenska modellen som pågår. Regeringen skapar lidande. Den sparkar på människor som redan ligger. Och i detta drama sitter påhejare som John och Lena och applåderar i takt med att dricksen rullar in i plånboken.

  Skamlöst är ordet. Skäms på er!

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: