Starka krafter försvarar ett sjukt system

Reaktionerna mot Obamas sjukvårdsreform är talande på många sätt. USA har västvärldens dyraste och mest orättvisa sjukvårdssystem. Sjukvården i USA är genomkapitaliserad. Både vård och finansiering drivs av en ohejdad jakt på avkastning. Tillgången till vård är extremt ojämnt fördelad och baserar sig helt och hållet på betalningsförmåga, inte på behov. Systemet är i stort behov av en rejäl rättvisereform.

Obamas förslag är inte särskilt långtgående i jämförelse med vad vi är vana vid på den här sidan av Atlanten. Den privata vården kommer att finnas kvar. Den privata finansieringen kommer att finnas kvar. Systemet kommer även fortsatt att bygga på kapitalistiska principer. Vad det handlar om är att införa några förhållandevis harmlösa regleringar som ska införa lite rättvisa i systemet. Framförallt handlar det om att fler ska omfattas av sjukvårdsförsäkring.

Dessa ambitioner har alltså mött reaktioner. Hur kraftiga eller omfattande protesterna är har jag svårt att bedöma, men två saker är tydliga. 1. De antar formen av skräckpropaganda och 2. De drivs på från den politiska högern och från företag med ekonomiska intressen i sjukvårds- och försäkringsbranschen.

Alltså, den förändring som skulle kunna göra att fler amerikaner får sjukvård och att det sjuka system som nu tillämpas blir lite mer civiliserat, stöter på patrull från dem som vill åt vinsterna i sjukvårdssektorn. Dessa intressenter har en politisk gren, republikanerna, och en massmedial gren, bland annat Fox News Channel, som ensidigt driver kapitalets intressen i alla sammanhang.

Vad som är talande i detta är hur fåtalets ekonomiska intressen kan mobilisera dessa krafter och hur flagrant man försöker påverka opinionen med skrämselpropaganda och desinformation. Högern har vad som krävs för att få folket att rösta och agera mot sitt eget intresse. Ju sjukare systemet är desto mer sanslös blir debatten, verkar det som.

Med pengar och resurser följer inte bara makt över samhället, utan också över opinionen. Det är ett övertag som vänstern har svårt att ta igen med samma mynt. Vi får förlita oss till människors sans och förnuft istället.

Annonser

2 svar to “Starka krafter försvarar ett sjukt system”

  1. Bertil Says:

    Mycket bra blogginlägg. Tycker du Martin borde skicka detta till lämpliga dagstidningar som debattinlägg.

  2. Martin Says:

    Tack, Bertil!

    Jag har ju publicerat inlägget – på bloggen. Här blir det inte refuserat i alla fall 😉

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: