Från manifestationen mot kärnvapen

Här är anförandet jag höll på Stortorget i lördags.

Hej på er!

Vilket väder vi har fått! Det känns som att det har regnat konstant i flera veckor och idag när semestern snart är slut spricker himlen upp och solen tittar fram. Det är väl fantastiskt.

Tyvärr finns det en del storpolitiska orosmoln på himlen och det är därför som vi är här idag.

För er som undrar vad vi håller på med här kan jag berätta att vi håller i en manifestation mot kärnvapen.

Idag är det Örebroarnas tur att framföra sin syn på massförstörelsevapen. Vi har med oss en budkavel för en kärnvapenfri värld. Genom att skriva under den är man med och visar att det finns en stor folkopinion mot kärnvapen. Budkaveln ska sätta press på vår regering att inför 2010 års kärnvapenförhandlingar i FN kräva en kärnvapenfri värld.

Kärnvapen är inte som andra vapen. Inga vapen är bra, men kärnvapen är av en alldeles särskild sort. Kärnvapen är byggda för massförstörelse och total förödelse. Det är ett vapen med kapacitet att mörda hundratals miljoner människor inom loppet av ett fåtal timmar. Kärnvapen kan utplåna hela städer och rubbar hela vår biosfär i flera generationer. De påverkar alla led i näringskedjan.

Kärnvapen är orättfärdiga. Att förfoga över massförstörelsevapen och därmed hota att använda dem på andra är i sig ett övergrepp. Kärnvapen är ett instrument för terror.

Kärnvapen är ett destruktivt sätt att använda resurser. De kan inte lösa klimatkris, världssvält eller finanskriser. Det finns inte något aktuellt problem som har sin konstruktiva lösning i användandet av kärnvapen.

Kärnvapen skapar otrygghet och osäkerhet. Blotta existensen av kärnvapen innebär en risk för att de kan avfyras av misstag eller hamna i orätta händer. Med 27 000 kärnvapen i nio olika länder varav 12 000 står osäkrade på ramper, redo att avfyras inom två minuter, är det knappast en trygg situation vi har försatt oss i.

Det finns dom som hävdar att kärnvapen är ett sätt att skapa trygghet och stabilitet i världen. Men vad är det för en trygghet som bygger på orättfärdig maktutövning och terrorbalans?

Det finns dom som hävdar att vissa goda länder behöver ha kärnvapen så att de kan hindra andra, onda länder från att skaffa sig det. Men vem är ond eller god i sammanhanget?

Spelar det någon roll varifrån missilen avfyrades? ”Visserligen fick du ditt hem och din familj utplånad, men det var i alla fall för en god sak.”, hur låter det? Skördar goda vapen inga offer? Räknas mördande på olika sätt beroende på vem som mördas?

Är det möjligt att vara en god innehavare av massförstörelsevapen?

Om det finns något ont eller gott i sammanhanget måste man vända på resonemanget för att få till det. Kärnvapen är ont. Nedrustning är gott.

Istället för att fråga oss ”varför finns kärnvapen? Vad är den rationella förklaringen till att de finns?” så borde vi fråga ”Vill vi ha kärnvapen? Är detta något som bidrar till ett gott samhälle och en trygg världsordning? Är kärnvapen ett klokt sätt att använda resurser?”

När människor ställs inför den frågan visar det sig att en stor majoritet vill ha en kärnvapenfri värld. Det vet vi – det har gjorts undersökningar.

61% av de ryska respondenterna säger ”Alla kärnvapenstater ska utrota sådana vapen”
62% av indierna säger att ”Indien ska inte tillverka atombomber”
78% av japanerna håller med om att ”alla kärnvapenstater ska utrota sådana vapen”
92% av Australiensarna håller med om att ”Australien ska hjälpa till i förhandlingarna för en global överenskommelse om att förbjuda och förstöra alla kärnvapen”
92% av norrmännen håller med om att ”Norge ska arbeta aktivt för ett förbud mot kärnvapen”
93% av kanadensarna håller med om påståendet att ”Canada ska ta på sig en ledande roll i globala förhandlingar för att avskaffa kärnvapen”

Frågar man folk vad de tycker är beskedet entydigt: människor vill inte ha kärnvapen.

Ändå finns de. Så hur kan vi som står här nu påverka storpolitik och militarism?

Jo, vi kan visa vad vi tycker. Genom att vi, tillsammans med många andra över hela Sverige, skriver under budkavlen för en kärnvapenfri värld visar vi att vi är många som inte ställer upp på detta destruktiva slöseri med mänskliga resurser. Vi visar att vi vill få stopp på spridningen av kärnvapen. Vi visar att vi vill se en nedrustning av de kärnvapen som finns. Vi visar att vi inte vill utsätta oss för risken att något enda av alla kärnvapen som finns skulle avfyras – avsiktligt eller av misstag.

Över 30 000 namn har samlats in hittills. Nu har turen kommit till Örebro. Passa nu på att visa makthavarna vad du tycker. Skriv under budkaveln och ta ställning för en kärnvapenfri värld!

Annonser

2 svar to “Från manifestationen mot kärnvapen”

 1. Linda Linder Says:

  Hej, hej! Jag missade tydligen totalt att det var en manifestation mot kärnvapen i lördags… pinsamt… Men, hur kan jag skriva under budkaveln nu i veckan t.ex???

  mvh Linda

 2. Martin Says:

  Hej Linda!

  Man kan skriva på via hemsidan http://www.budkavlen.se. Observera stavningen.

  /Martin

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: