Money talks

TV4, alltså den TV-kanal som bland annat driver en hedervärd kampanj mot rasism, kommer alltså att kränga reklamtid till Sverigedemokraterna inför valet 2010. Enligt Jan Scherman är Sverigedemokraterna nu ett parti som ställer upp på det demokratiska statsskickets grunder och på demokratiparagrafen.

Teoretiskt är det alltså möjligt att denna förbryllande kanal att inom ramen för en och samma reklampaus driva kampanj både för och emot främlingsfientlighet och rasism.

Ställningstagandet väcker många tankar och funderingar.

För det första. Vem är Jan Scherman att klassa Sverigedemokraterna som ett rumsrent och demokratiskt parti? Det finns många starka argument för att vara betydligt mer avvaktande inför ett parti som för inte alltför länge sedan hade aktiva nazister i sin partistyrelse.

För det andra. Vad är skälet till att Scherman gör detta ställningstagande? Handlar det om en intresseneutral omvärdering av Sverigedemokraterna som politiskt fenomen eller om möjligheten att få in reklamintäkter?

För det tredje. Vem är det som bestämmer vilka TV4 får sälja reklamtid till? Har vem som helst rätt att köpa reklamtid eller kan TV-kanalen välja vem man vill sälja till? Jag trodde att privata företag fick sälja till vem de ville. Är det regler det handlar om eller möjligheter till reklamintäkter?

För det fjärde. Om vem som helst kan köpa sändningstid i TV4 – vad får det i så fall för konsekvenser för det fria informationsflödet? Hur ska tittarna till slut kunna skilja mellan köpta budskap och budskap som inte är producerade för en viss ideologi eller ett visst intresse?

För det femte. Trenden innebär att den med pengar numera kan styra inte bara vad människor köper utan också vad människor tycker. Politiska framgångar kommer mer och mer att handla om vem som har anlitat den bästa reklambyrån och köpt mest reklamtid.

För det sjätte. Mediaföretag som TV4, liksom radio och tidningar, förvandlas mer och mer till neutrala megafoner för den som kan och vill köpa reklamplats. Det publicistiska och demokratiska ansvaret naggas alltmer i kanten och lämnar fältet öppet för det krassa ekonomiska intresset.

Var det på det här viset demokratin skulle avskaffas i Sverige?

Annonser

%d bloggare gillar detta: