Religion och utbildning ska hållas isär

Skolans uppgift är att utbilda om religion. Inte i religion. Därför är Björklunds ja till religiösa inslag i skolan ett steg i fel riktning.

De kosmetiska markeringarna mot undervisning ”av förkunnande karaktär” kommer inte att göra någon skillnad i praktiken. Religiösa skolor kommer att fortsätta vara religiösa. Morgonbönen kommer att finnas kvar. De religiösa symbolerna i skolan kommer att finnas kvar. Religionen kommer att fortsätta få vara ett betydande inslag i elevernas skoldag, på avslutningar och under skolresor.

Till och med finansieringen från religiösa samfund får finnas kvar.

Med andra ord tar regeringen nu ställning mot religionsfriheten. Den religiösa missionen ska även fortsatt kunna riktas till barn och ungdomar i skolor, på skoltid. Religionens utövning och spridning förblir en integrerad del av det skattefinansierade utbildningssystemet.

Kampen för en icke-konfessionell skola har pågått under lång tid. Högläsandet ur lilla katekesen har sedan länge varit förpassat till historiens skräphög.

Med privatiseringen av skolan har vi sett ett återuppvaknande av religiösa intressen i utbildningsväsendet. Björklunds och regeringens erkännande av religionen som ett naturligt inslag i utbildningen är att rulla tillbaks utvecklingen flera decennier.

Annonser

%d bloggare gillar detta: