Systemskiftet är ett faktum

Med risk för att låta som en papegoja ropar jag ut i cyberrymden: moderaterna är inte nya. De genomför samma borgerliga systemskifte som högerpartier i alla tider alltid har stått för.

Redan har de hunnit förändra Sverige i grunden. Med små justeringar och med god hjälp av den internationella finanskrisen har högerregeringen förvandlat Sverige från folkhem till rå kapitaliststat.

Titta bara på verkligheten och fundera på vad som håller på att hända:

Andelen privata sjukvårdsförsäkringar ökar lavinartat. Vi håller på att få ett A- och ett B- lag inom vården. Vissa ska kunna köpa sig före i kön. De som står utan försäkring får en allt sämre vård.

Till detta kommer ett fördelningssystem som skapar ökade skillnader och en systematisk omfördelning av vårdresurser från områden med stora behöv till områden med mindre behov.

Generellt ökar skillnaderna mellan människor. Rika får generösa skattesänkningar medan fattiga får sänkta löner och sänkta ersättningar.

Skillnaderna i hälsa ökar. Skillnaderna mellan höginkomsttagare och låginkomsttagare i kvalitén på vården ökar också. Följdenligt, naturligtvis.

Marknadshyror har också blivit ett faktum. Bostadspriserna i attraktiva områden skjuter i höjden och exkluderar dem med begränsade resurser. I mindre attraktiva områden sker en successiv förslumning.

Segregationen inom skolan har pågått under lång tid och visar inga tecken på avmattning. Vinstdrivande och religiösa friskolor får etablera sig fritt på samma villkor som kommunala skolor. Sverige har ett av världens mest frikostiga och generösa finansieringssystem för den som vill starta en sekt eller bara tjäna pengar på skolväsendet.

Utförsäljningarna av offentlig egendom går med raketfart. Istället för att stora och viktiga företag drivs utifrån ett allmänintresse ska vinstintresset utgöra drivkraften även inom dessa områden: trots att världskrisen har bevisat instabiliteten i det kapitalistiska systemet ska fler och fler av våra viktigaste samhällsfunktioner läggas över till och drivas enligt kapitalismens principer.

Allt detta genomförs med folkets goda minne. Alltför många har låtit sig köpas av ett futtigt jobbskatteavdrag. Det är ett lågt pris regeringen har betalat för att få med sig en majoritet av befolkningen på att förvandla Sverige till ett klassamhälle av traditionellt högersnitt.

Privatiseringar och ökade skillnader. Det är målet och resultatet med regeringens politik. Efter snart tre år vid makten kan man konstatera att politiken varit mycket framgångsrik. Med politisk majoritet och med lagstiftningsinstrumentet i sin hand kan en högerregering göra mycket skada på väldigt kort tid.

Annonser

%d bloggare gillar detta: