Mindre skatt och mindre i plånboken

Den som blir arbetslös får mindre pengar i plånboken. Mycket mindre. För många har det handlat om halverad lön när varslet verkställs.

Trenden nu är att även den som har jobb ska gå ner i lön. Hellre tre tusen mindre och jobbet kvar än sju tusen mindre och inget jobb alls.

Trycket på sänkta löner kommer från den sänkta a-kassan och de försämrade villkoren för människor som inte har ett arbete. Det är, som det heter, en ekonomisk mekanism som ligger bakom trenden. När alternativet till arbete är katastrof blir den som har en anställning beredd att gå ganska långt för att få behålla jobbet.

Detta är resultatet av en medveten klasspolitik från den moderatledda regeringen. Pressa ner den nedre halvan av inkomstskalan och pressa upp den övre. Öka skillnaderna.

På det här sättet inträder en automatisk kompensation för de sänkta skatterna för låginkomsttagare: skattesänkningen äts upp av utgiftsökningar och löneminskningar. Till detta kommer en ökad otrygghet och ett egoist-samhälle som dras isär mer och mer och som ställer människa mot människa.

Vad vi ser är en klassisk scen: Högerpolitik som leder till ett högersamhälle. Detta sker på precis samma sätt som överallt och varje gång högerpartier får makten. Utförsäljningar och privatiseringar, ökade klasskillnader, ökad arbetslöshet, ökad utslagning, höjda avgifter och generösa belöningar till dem med högst inkomster.

Det slår liksom aldrig fel. Nya eller gamla moderater, resultatet blir detsamma.

Annonser

%d bloggare gillar detta: