Scientologerna och den internationella psykiatrikonspirationen

Jag fick en DVD-film i postfacket. Psykiatri – dödens industri. Filmen presenteras som ”en dokumentärfilm”, och är framtagen av kommittén för mänskliga rättigheter, KMR.

Inledningsvis tyckte jag att den var intressant. Psykiatrins tveksamma historik är väl känd. Det finns anledning att granska och ifrågasätta de senaste årens explosion av psykiatriska diagnoser. Den medicinska industrins intressen i diagnosticeringen och massmedicineringen av barn är också det en allvarlig problematik som behöver kritisk granskning.

Men allteftersom ”dokumentären” fortsätter blir den mer och mer ensidig. Avslöjandena börjar anta formen av påståenden: Psykiatrin har nära kopplingar till nazismen. Psykiatrikerna ingår i en hemlig konspiration som strävar efter världsherravälde. Det finns inga bevis för några som helst psykiatriska diagnoser. Ingen patient har någonsin blivit botad av psykiatrin. Verksamheten ägnar sig åt masstortyr och övergrepp. Psykiatriker är en yrkesgrupp ”bestående av individer som begår våldtäkt, utpressning och bedrägeri”. ”Psykiatriker beter sig som om de står över lagen – låser in folk utan rättegång, berövar dem deras mänskliga rättigheter samtidigt som de tvingar på dem behandling de inte vill ha”.

En varningsklocka började larma i bakhuvudet. Kommittén för mänskliga rättigheter – vad är det? Ett FN-organ som bedriver hetsjakt på psykiatriker?

Dokumentären avslutas med en kort presentation av upphovsmännen. Scientologikyrkan.

Synd.

Det som hade kunnat vara en saklig kritik förvandlades i en handvändning till en oseriös partsinlaga.

Visst finns det spår av fakta i dokumentären, men framställningen är tendentiös och ensidig. Den gör anspråk på att vara objektiv, men visar samtidigt upp allvarliga brister i logik och saklighet. Drivkraften är tydligt ideologisk och argumentationen har inga som helst likheter med en kritisk vetenskaplig granskning. Tvärtom haglar det av förhastade slutsatser, logiska felslut, lösryckta citat och ett mycket selektivt urval av källor.

En annan sak som slår mig är att en del av anklagelserna mot psykiatrin kan vändas mot scientologerna själva. Jag har nu två DVD-filmer i min scientologi-samling. Den förra kom för cirka ett år sedan och handlade om scientologikyrkan. Den gick ut till hela socialdemokratiska landstingsgruppen. Jag vet inte hur många andra som har fått filmerna, men det verkar som att de har gått ut till förtroendevalda i andra församlingar än landstingsfullmäktige.

Scientologerna satsar alltså stora pengar på att distribuera sina DVD-filmer till politiska makthavare i beslutande församlingar. Jag får intrycket att man vill sprida sina idéer bland personer som har inflytande. Vad är detta om inte ett uppenbart försök att nästla sig in i maktens korridorer? Siktar man på världsherravälde, månne?

Vilka metoder använder man? Under ett namn som åtminstone för mig väckte helt andra associationer – ”kommittén för mänskliga rättigheter” – sprider man sin ensidiga beskrivning av psykiatriker och psykiatri. Filmen presenteras som en ”dokumentär”, men är utformad som en ren propagandasändning. I denna form anklagas psykiatrin för att ägna sig åt pseudovetenskap. Till skillnad från vaddå? Scientologerna?

Jag tror bestämt att psykiatrikerna har fått konkurrens. Same, same but different.

Annonser

Ett svar to “Scientologerna och den internationella psykiatrikonspirationen”

  1. Tant Rasch Says:

    Hej, hittade hit via Mitt S. Ett så roligt inlägg du har skrivit! 🙂 Vi är så många som försöker uppmärksamma det här för makthavarna, men KMR har ett arbetssätt som man faktiskt helt enkelt inte hinner med att jämka eller rå på. Inte om man vill ge folk en chans att få tänka själva i varje fall.

    Jag har inte sett filmen. Men nu när du berättar att de skickar ut sin dvd så måste det absolut vara kampanjtider för scientologerna här i Sverige.
    Skrev en grej om den senaste (i tidningen Leva) 😉 http://lenerasch.wordpress.com/2009/05/09/ska-man-idas-bry-sig-i-fler-sk-adhd-debatter/

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: