Spännande centern

Nerikes Allehanda har besökt centerstämman och sammanfattar sina intryck på ledarsidan:

”Centerstämman i Örebro är en spännande blandning av ”bondetradition” och det moderna. Kongressdelegater kan plocka åt sig tidningar med senaste nytt om jordbruket. I ungdomsförbundets monter kan ombuden plocka informationsmaterial om varför ungdomsförbundet är emot Ipred-lagen om fildelning. På ett vykort som delas ut finns en bild med hälsningar från ”the royal family”. Fast kungen är mörkhyad. På kortet propagerar förbundet för en friare invandring.”

Diskussionen om centerns ideologiska konvulsioner sträcker sig långt utanför partigränsen. Många fascineras av den ofantliga ideologiska variationsvidd som ska inrymmas i detta lilla parti. Centern har plats för allt från folkrörelsebönder till renodlade nyliberaler.

För att alla ska känna sig välkomna i partiet blir därför centerstämman en demonstration av total politisk eklekticism. Allt får plats. Allt inympas. Allt som någon centerpartist säger är centerpartistisk politik.

Till detta kommer en nästintill överdriven fallenhet för spektakulära utspel. Skrota LAS, legalisera prostitution, höj statliga bonusar och sänk statliga bonusar. Allt för att generera rubriker.

Jag vet inte vad som är mest beklämmande. Eklekticism eller rubrikpolitik. För demokratin är det utomordentligt allvarligt när gränsen mellan partipolitik och sensationsjournalistik börjar suddas ut på det här sättet. För väljarna måste det vara förvirrande när partiet man röstade på hinner förvandlas till något helt annat under loppet av en mandatperiod.

Annonser

%d bloggare gillar detta: