En bild säljer mer än tusen ord…

Nu har jag testat mina förslag till förklaringar på ”vanliga” människor. Utifrån det testet kan jag tillföra några aspekter som verkar vara av relevans.

Sahlin och Östros är inte särskilt populära. De personer jag har pratat med upplever inte heller att socialdemokraterna i opposition är särskilt aktiva. Tabben från i höstas när Mona tog avstånd från vänsterpartiet lever kvar. Finns det något trovärdigt alternativ? Östros gör ett blekt och gnälligt intryck. ”Han är så negativ” var ett återkommande omdöme.

Borg, däremot, framstår som en redig karl. Trots de ungdomliga attributen (hästsvans och ring i örat) uppfattas han som trovärdig och seriös. När Borg säger att vi måste hålla i statsfinanserna och att det inte går att göra så mycket åt krisen tas det emot som en sanning.

Regeringen hålls fri från skuld för den katastrofala utveckling landet är satt i just nu. Trots att Sverige ligger på jumboplats i Europa när det gäller krisbekämpning och trots att mycket hade kunnat göras både för att höja beredskapen inför krisen och för att lindra effekterna av den så har budskapet gått fram: regeringen kan inget göra, låt krisen blåsa över.

När jag förklarar hur Borg personligen är ansvarig för att en halv miljon har hamnat utanför a-kassan, att Sverige redan nu har näst högst ungdomsarbetslöshet i EU, att vi står inför massuppsägningar i välfärden om regeringen inte gör något och att man har valt att sänka skatter med 80 miljarder istället för att värna vård, skola och omsorg så möts jag av en blandning av förvåning och besvikelse.

Folk tror på ministrar. Med uppblåst självsäkerhet och lömska mediastrategier kommer man tydligen långt. Bilden av vad regeringen gör och vad den kan göra är viktigare än vad den faktiskt gör och vad den faktiskt kan göra. Fram tills nu har bilden varit förhärskande. Den har vunnit. Framöver ser vi hur den råa verkligheten kommer att hinna ikapp. Och det handlar om handgripliga saker. Jobb. Trygghet. Utbildning. Boende. När sådant rycks undan och människor ställs på bar backe är det en form för högerpolitiken att göra sig tillkänna i sin verkliga uppenbarelse. För många kommer den att kännas in på bara skinnet. Det är tragiskt.

Annonser

2 svar to “En bild säljer mer än tusen ord…”

  1. Eva-Lena Says:

    Så fortsätta att prata med fler medborgare, om vår politik som alternativ till borgarnas.

  2. Martin Says:

    Absolut!

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: