Oförtjänt gott betyg

Arbetslösheten är högre än när borgarna tog makten. Utanförskapet är högre än när borgarna tog makten. Budgetunderskottet är högre, ungdomsarbetslösheten likaså.

Men skatterna är lägre – mest för dem med högst inkomster. Ersättningarna från sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna har också sänkts. Följdenligt också intäkterna till kommuner och landsting. Sverige har nu mindre resurser att göra välfärd av.

Dessutom håller vi på att förlora en hel ungdomsgeneration. När det gäller ungdomsarbetslöshet ligger Sverige bland de sämsta länderna i Europa.

Åt detta gör den borgerliga regeringen nästan ingenting. Man avstår envist från att skydda den sociala infrastrukturen mot krisens härjningar.

I detta läge får alltså regeringen Reinfeldt höga förtroendesiffror. Högre än före krisen, enligt en av Aktuellt beställd SIFO-undersökning.

Rent logiskt går detta inte ihop. En regering som sköter sig så dåligt som den nuvarande borde se sjunkande opinionssiffror och inte tvärtom som nu är fallet.

Varför?

Här är några förslag till förklaringar:

– Stockholmssyndromet. Väljarna har utvecklat en relation till sin regering, trots dess sociala brutalitet.
– Sverige har blivit kallt. De som klarar sig från krisens och regeringens skadeverkningar är tacksamma för att de slipper betala själva och bryr sig inte så mycket om dem som drabbas. Socialdarwinismen breder ut sig och det har plötsligt blivit accepterat att bara de starkaste överlever.
– LO-toppens tabbar har skadat förtroendet för arbetarrörelsen. När det alternativ som människor litar på sviker kastar man sig istället rakt i det borgerliga lejongapet.
– Schlingmann är förmodligen en underskattad demagog.
– Mediarapporteringen är i vanlig ordning vinklad till borgarnas fördel. Borg och Olofsson framställs som präktiga hjältar och de offentliga finansernas försvarare. Deras verklighetsbeskrivningar köps rakt av.
– Oärlighet lönar sig. Ordet gäller före handling. Därför kan en minister säga en sak och göra något annat. Folk tror på vad ministrar säger.

Men det kommer att vända. Förr eller senare kommer sanningen ikapp och då blir domen hård. Man kan inte schlingra sig hur länge som helst.

Annonser

%d bloggare gillar detta: