För lite och för sent

Vår högerregering slår sig för bröstet om den massiva satsningen på kommuner och landsting på sammanlagt 17 miljarder. Men hur stor är satsningen egentligen? Vad innebär dessa 17 miljarder för Örebro läns landsting? Gör de någon skillnad?

För 2009 beräknas Örebro läns landsting förlora 189 miljoner i minskade skatteintäkter på grund av krisen. Det är för att kompensera detta som regeringen ”satsar” sina 17 miljarder.

”Kompensationen” för 2009 uppgår till 0 kronor. Så var det med den satsningen.

För 2010 rör det sig om 63 miljoner och då kommer skatteunderlaget att ha minskat ytterligare. Möjligen kan satsningen sägas kompensera för en mindre del av förlusterna – i storleksordningen 15-20 procent för budgeten 2010. Men ingenting för 2009, alltså.

Att satsningen är så stor hänger förstås på att regeringen inte har räknat in tidigare utannonserade satsningar i dessa pengar, som till exempel den länge efterfrågade kompensationen för ökade läkemedelskostnader.

Vi har en regering som gärna slår sig själva för bröstet när det handlar om satsningar. Men när man granskar siffrorna närmare visar det sig att man har att göra med något som mera liknar oseriösa bilhandlare.

Annonser

%d bloggare gillar detta: