Regeringen driver på

Sverige går mot massarbetslöshet enligt en ny prognos från Anders Borg. Konjunkturinstitutet menar att regeringen behöver satsa 8 miljarder i år och 50 miljarder nästa år för att inte arbetslösheten ska späs på ännu mer genom stora varsel inom vården och omsorgen. Men där tar regeringen krafttag och håller emot.

Det krävs en stark drivkraft hos en finansminister för att kunna avhålla sig ifrån att agera politiskt så som Anders Borg gör. Det krävs mycket av en statsminister för att knäppa konjunkturinstitutet och hela kommunsektorn på näsan till försvar för den politiska passiviteten som handlingslinje.

När krisen fördjupas och nödvändigheten av socialt ansvarstagande blir alltmer påtagligt kräver det sin man att orka stå emot både opinion och expertis.

Den borgerliga regeringen har nu ett gyllene läge att låta krisen göra jobbet åt dem. Nedmonteringen av välfärden har redan påbörjats. Klyftorna ökar. Utslagningen håller på att bli ett faktum för många. Den sociala tryggheten håller på att ersättas med rädslan för utslagning som drivkraft för människor.

Snart är det borgerliga Sverige fullbordat. Ett genomprivatiserat Mecka för privata vård- och skolbolag. Ett Europeiskt låglöneland. Ett skatteparadis för välbeställda. En medeleuropeisk välfärdskatastrof. Ett allas krig mot alla.

Att i detta läge komma med stimulanspaket och räddningsåtgärder skulle verka hämmande för det borgerliga systemskiftet. Nej, då gäller det att hålla i och försvara den politiska passiviteten. Finansministern lägger sin tid på att producera nya prognoser och statsministern tränar in nya hundögonuttryck för att få trovärdighet bakom påståendet att regeringen tar ansvar.

Den politiska passiviteten är en del i en mycket aktiv strategi som handlar att stöpa om Sverige. Vad vi bevittnar är vägen till det borgerliga samhället.

Annonser

%d bloggare gillar detta: