Wanja har bekymmer

Inte bara därför att uppgifterna hon inte kände till finns att läsa om i AMF:s årsredovisning (sidan 77), utan framförallt därför att det är precis den här sortens tabbar som våra motståndare vill ha och som sänker vår egen trovärdighet.

Om uppgiften inte hade funnits med i årsredovisningen hade det varit enklare att framstå som lurad eller förd bakom ljuset. Som det ser ut nu handlar det om godtrogenhet, slarv eller ouppmärksamhet.

Sitter man i en styrelse är man medansvarig för de beslut styrelsen tar. Som företrädare för ett stort fackförbund vars medlemmar ställer sig kritiska till bonusar överhuvudtaget går det inte att godkänna sådana villkor och sedan hänvisa till konsensus-andan. Man måste veta på vilket mandat man sitter, vara uppmärksam på vad man skriver under och ta rätt beslut, oavsett vilka konsekvenser det får för samarbetsklimatet.

Wanjas uppgift är inte att verka för god trivsel i bolagsstyrelser. Drar man in sådana argument har man nog missuppfattat sitt uppdrag.

Händelsen är mycket olycklig, men jag tror inte det är en lösning att kräva LO-ordförandens avgång. Det finns borgerliga ministrar som gör mycket värre saker utan att mötas av det kravet. Varför ska dom gå fria?

Och var ligger felet egentligen? Är det Wanja som är problemet? Det sitter väl fler i styrelsen? Det finns väl fler företag med orimliga bonusar?

Roffarkulturen har sin grund i ett ekonomiskt system som utgår ifrån att människor är olika mycket värda. Det systemet påverkas inte alls av den här diskussionen. Snarare bidrar kraven på Wanjas avgång till att leda bort uppmärksamheten från problemets verkliga orsaker.

För den moderatledda regeringen och för övriga börsbolag är det toppen om diskussionerna handlar om Wanja istället för om deras egna tillkortakommanden. Det är därför det eldas på så förbaskat i just den här frågan.

Annonser

3 svar to “Wanja har bekymmer”

 1. www.kentpersson.se Says:

  Nej krisen är hennes och erat eget fel. Ni eldade upp debatten med ord från Östros som ”bonusfesten”, när det sedan visar sig att en toppsosse bjöd in till festen så blir fallet högt.

  Ge nu svar på om du tycker som din partikamrat i Örebro, att hon ska avgå?

  http://politikern.wordpress.com/2009/03/24/avga-wanja-lundby-wedin/

 2. Rickard Says:

  Vänligen hänvisa till någon artikel eller händelse där ”Det finns borgerliga ministrar som gör mycket värre saker”.

 3. Martin Says:

  Kent: snacka om att kasta sten i glashus. Din regering höjde ju bonusarna så sent som i somras. Sedan har Borg varit tuff och stöddig hela hösten och klagat på bonusar i privata bolag, utan att först sopa framför egen dörr. Vilken kris är det du talar om?

  Rickard: Visst.
  Maud Olofssons obegripliga kappvändande om bonusar i statliga bolag:
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_2642269.svd
  Anders Borgs ansvar för driva ut en halv miljon svenskar ur a-kassan:
  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=2516207
  Göran Hägglunds ideologiska experiment med primärvården i hela landet:
  http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2008/11/19/obegripligt-att-vardval-in/index.xml
  Sverige tappar i jämställdhetsligan med en folkpartist som jämställdhetsminister:
  http://www.svd.se/naringsliv/jobbet/artikel_2032229.svd
  Jan Björklunds lögner om den påstådda skolkrisen:
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1276354/anklagas-for-bluff

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: