Utslagningen är regeringens fel, inte krisens

En halv miljon människor har skrämts bort från a-kassan och står utan arbetslöshetsförsäkring. Sjukförsäkringen har fått en utstämplingsmekanism. Regeringens politik har gjort allt fler medborgare allt mer sårbara för sjukdom och arbetslöshet. Istället för att omfattas av försäkringar hänvisas allt fler till socialbidragsträsket.

Vad som händer nu är inte särskilt överraskande. Det är den råa högerpolitiken som slår igenom med full kraft. Effekterna var lätta att förutse redan på idéstadiet. Under högkonjunkturen var det inte många som reflekterade över nedmonteringen av trygghetssystemen. Nu när det har blivit kris (igen) ser vi effekterna och då kommer de som en slags överraskning.

Idag framställs det som en nyhet att många kommuner kommer att drabbas av oförutsett höga kostnader för socialbidrag. När Ekot intervjuar ett kommunalråd är det den ekonomiska krisens snabba förlopp under hösten som är förklaringen.

Regeringen hålls fullständigt skadeslös i dramat.

Vad har hänt med den granskande journalistiken? Varför undviker man att granska den moderatledda regeringens politik? Det är som om granskningen upphör så snart den kommer i närheten av Rosenbad.

Annonser

%d bloggare gillar detta: