Hägglund vill inte minska fetman

”Människor dricker inte läsk därför att vatten är för dyrt”. Så lyder den Hägglundska logiken när skatt på cancerframkallande mat kommer på tal. Höjd skatt på onyttiga produkter ger ingen effekt enligt socialministern.

Vad bra. Då kan vi ta bort skatten på sprit och tobak. Om människor inte dricker läsk därför att vatten är för dyrt så gäller väl samma sak för sprit. Och vi röker inte därför att det är för dyrt att avstå.

Man undrar hur det gick till när Sverige fick detta orakel till socialminister. Hjärnan bakom välfärdens framtida utformning vänder på begreppen lika flinkt som ett dagisbarn.

Att spritskatten bevisligen håller alkoholkonsumtionen nere och att tobaksskatten har samma effekt på tobaksmissbruket verkar inte ha någon plats i Hägglunds ekvationer. Sådana samband strider mot den fundamentala utgångspunkten att en kristdemokrat aldrig får medverka till några skattehöjningar.

Privatiseringar och skattesänkningar för höginkomsttagare är melodin. I relation till dessa fundamentia väger folkhälsoargumenten lätt.

Annonser

%d bloggare gillar detta: