Motbilder

Är regeringen aktiv eller passiv i relation till krisen? Klok eller korkad? Ansvarstagande eller ansvarslös? Analytisk eller ideologisk?

Svaret beror uppenbarligen på vem man frågar.

Inom loppet av några dagar har Nerikes Allehanda ägnat två hela ledare åt att hylla regeringens förträffliga krispolitik. Analytisk kyla och klok försiktighet är begrepp som framförts i det ohämmade lovordandet. Jag tycker det är ett intressant sätt att beskriva regeringens oförmåga att hantera krisen.

Krisen förvärras hela tiden och allt Borg har att komma med är nya prognoser. Någon aktiv krisbekämpningspolitik finns inte. Regeringen ställer sig åt sidan och låter krisen verka ut. ”Håll i hatten” är den samlande signalen till svenska folket.

Enbart passiviteten bidrar till att förvärra läget – frånvaro av politik är också politik – men dessutom har Borg drivit en halv miljon människor utanför a-kassan som ett sätt att bereda vägen för individuella tragedier. Skattesänkningarna för de rikaste fortsätter, nu för lånade pengar. Att i detta läge göra slut på statens överskott på verkningslösa åtgärder som skattesänkningar känns sannerligen inte ansvarstagande.

När socialdemokraterna presenterar åtgärdsförslag som faktiskt kan bromsa krisens värsta effekter kallas det för gnäll och slöseri med pengar.

Den som kritiserar och försöker presentera alternativa lösningar anklagas för att vara arrogant och maktfullkomlig.

Vad tycker NA att socialdemokraterna ska göra när regeringen står handfallen? Applådera?

Annonser

%d bloggare gillar detta: