Varför vi gör saker

Jag har funderat länge på hur man skriver ett koncist inlägg om varför vi gör saker. Frågan har blivit mer och mer aktuell ju större del av våra liv som inordnas under den borgerliga logiken.

Det senaste exemplet är kristdemokraternas förslag om att betala ut 10 000 kronor i bonus till nyblivna föräldrar. Ett skäl att bli förälder är alltså att då får man en bonus.

Inom vården ska andelen vinstdrivande företag öka. Fler ska ge vård i vinstsyfte. Styrningen sker med hjälp av ekonomiska incitament i ersättningsmodeller med varierande grad av komplexitet.

Samma incitamentsstruktur gäller inom skolvärlden. Det gäller att locka till sig så många friska och duktiga elever som möjligt, samtidigt som man håller nere kostnaderna genom att snåla på lokaler och personal.

Den som blir sjuk eller arbetslös straffas med indragningar och begränsningar. Lyckas man få ett jobb ska skillnaden vara märkbar.

Med olika varianter av ekonomiska belöningssystem dresseras så människorna att agera enligt marknadens spelregler.

I processen eroderas andra viktiga värden bort. Yrkesstolthet. Idealitet. Solidaritet. En genuin vilja att göra gott.

Ett klent substitut för dessa behov kanaliseras via kristdemokratiska etikseminarier vars främsta roll blir att erbjuda ett alibi för att fortsätta med den kallsinniga högerpolitiken.

Så koncist blev det visst inte. Och inte känner jag mig färdig med ämnet heller. Men det här får räcka för den här gången. Återkommer.

Annonser

%d bloggare gillar detta: