Bergling offer för det nya arbetslivet

Jonas Bergling, företrädare för Piratpartiet, blev av med sitt jobb på grund av sina åsikter. Det var när Jonas chef på IT-företaget EDB fick reda på att Jonas framfört sina egna och Piratpartiets åsikter i ett chattforum på Nerikes Allehandas hemsida som det blev bestämt att Jonas inte var välkommen tillbaks till jobbet. Att det var åsikterna som låg till grund för beslutet var man öppen med: EDB vill inte bli förknippade med Jonas åsikter.

Om det hade handlat om en tillsvidareanställning skulle detta vara ett klart fall av diskriminering och dessutom brott mot grundlagen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Det är fel att behöva bli av med jobbet på grund av sina åsikter.

Men i det här fallet var Jonas inte anställd, utan uthyrd. Anställningen har Jonas på ett bemanningsföretag.

Den situationen delar Jonas med ett ökande antal bemanningsanställda och timvikarier.

Med den typen av anställningsformer har den svenska arbetsmarknaden förändrats i en väldigt borgerlig riktning. Den anställdes rättigheter har eroderats – inte genom att arbetsrättslagstiftningen har varit huvudmål för högerpolitiken, utan genom att alternativa anställningsformer har ökat i omfattning.

Så att Jonas nu blir av med sitt jobb innebär alltså inte att någon har begått något fel. Som beställare av uthyrd arbetskraft kan EDB göra sig av med godtyckligt valda medarbetare över dagen, helt enligt regelverket.

Vi har fått tillbaks en arbetsrättslig situation som vi inte har sett på ganska länge. Det är den ena bedrövelsen i sammanhanget.

Den andra är att företag som EDB kan utnyttja möjligheten på det här flagranta sättet utan att riskera repressalier.

I mina ögon sätter exemplet fingret på ett stort problem i dagens arbetsliv. Den här typen av flexibilitet innebär från och med nu att bemanningsanställda måste se över sina åsikter och fritidsintressen så att de inte kan förknippas med något som deras uppdragsgivare inte gillar.

Exemplet visar också att EDB är ett oseriöst företag som inte drar sig för att exploatera människor och sätta sig över mänskliga rättigheter bara för att man har den lagliga möjligheten.

Annonser

6 svar to “Bergling offer för det nya arbetslivet”

 1. Leo Says:

  Ja, nog hade man högre tankar om EDB än så här…

 2. projO’s blog » Blog Archive » Fel åsikter i piratfrågor - blev uppsagd Says:

  […] Bloggar: Martins blogg […]

 3. Jonas Bergling Says:

  Din poäng är helt korrekt, dock vill jag påpeka att det inte var den närmaste chefen på edb utan säkerhetschefen (som inte sitter i örebro) som tog beslutet, vad jag hört så protesterade de lokala cheferna mot beslutet, liksom många av kollegorna. Troligen var det folk från örebrokontoret som tipsade NA om det hela. Jag har inte gått till någon tidning själv utan har bara blivit kontaktad och bekräftat vad de hört från andra håll.
  EDB i stort är ett sjysst företag, jag trivdes bra där och är inte sur på dem. Däremot tycker jag företeelsen som sådan, att man avslutar ett långvarigt uppdrag på grund av att personen på sin fritid ställt upp i en tidning och svarat på frågor i ett aktuellt ämne utan att på något vis blanda in företaget, är helt förkastlig. Detta tror jag även de som står för beslutet inser när de tänker efter, och jag skulle tro att de ångrar sig nu. =\

 4. Polly Andersson Says:

  Hade EDB aldrig sparkat Piratpartisten hade ju ingen brytt sig om var han jobbade. Nu vet alla att det var på EDB och att EDB sparkade pga av hans politiska åsikter, något som klingar väldigt illa i mångas öron. Snacka om att EDB gjorde ett självmål nu!

 5. Martin Says:

  Tack för kommentarerna!

  Särskilt tack till Jonas för förtydligandet. Jag letade i artikeln efter uppgifter om vilken chef som stod bakom beslutet, men det framgick tyvärr inte.

  Som jag ser det förstärks tragiken av att Jonas har stöd av sina arbetskamrater och sina närmaste chefer i Örebro eftersom det visar att det är högre säkerhetschefer som bestämmer vad EDB står för och inte lokala medarbetare i Örebro.

  Reaktionerna mot detta förkastliga agerande riktas förstås mot hela företaget och det är tråkigt för medarbetarna i Örebro, som i ljuset av informationen ovan helt enkelt verkar ha blivit överkörda.

 6. Digital allemansrätt och lite annat « Piratpartisten Says:

  […] och bättre inlägg om detta finns på dessa bloggar: Rick Falkvinge | projO | Martin | […]

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: