Ni måste spara mer!

Krismedvetenheten sprider sig i landet. Men hur fördelas egentligen ansvaret för de växande underskotten i välfärden?

Arbetare och tjänstemän ska sänka sina löner och gå ner på deltid. Arbetslösa stämplas ut. Sjuka likaså. Men vilket ansvar tar höjdarna?

Finansministern har tjatat hela hösten om att bonusarna måste sänkas – i andra bolag än de egna. För statliga bolag fördubblade samma finansminister bonustaken, vilket till exempel har märkts på tredje AP-fondens VD som får en halv miljon extra trots stora förluster i bolaget.

Volvodirektörerna gick ut i början av veckan med stötande krav på bonusar. Under galgen fick man backa, men inställningen har varit symptomatisk: Krisen berör alla utom oss.

Som lök på laxen kommer självaste kungen och begär ytterligare tillskott från skattebetalarna för att finansiera sin dotters bröllop som ska äga rum under nästa år. Dessutom nämns kostnader för ”uppbyggnaden av ett eget hushåll” som ett slags argument för ökade anslag till hovet.

I vissa salar råder det tydligen ingen kris. Att det är nödläge i de offentliga finanserna verkar turturduvorna på Drottningholm vara lyckligt omedvetna om.

Självklart kommer det inte några ytterligare pengar till hovet på grund av detta – äskandet faller på sin egen orimlighet. Men jag fascineras av hur kungen bara kan komma på idén. Hur tänker han?

Vi har alltså en statschef som inte har förstått att det är kris, eller som i alla fall inte tänker ta något eget ansvar för det ekonomiska läget. Vi har VD:ar som tycker det är rimligt med högre bonusar när alla andra får spara eller bli av med sina jobb. Vi har en finansminister som skäller på andras bonusar och höjer de egna. Över allt har vi en regering som har försämrat villkoren för sjuka och arbetslösa samtidigt som man har genomfört enorma skattesänkningar för dem med högst lön.

Rika blir rikare och samtidigt ökar försäljningen av blodpudding. Skillnaderna ökar. Sverige blir kallare.

Och i allt detta träder regeringen tillbaka och konstaterar att vi har ett par riktiga skitår framför oss.

I bakhuvudet väcks en förfärande tanke. Skulle det vara möjligt att ett rejält prinsessbröllop mitt i valrörelsen skulle gynna den sittande regeringen?

Nej, det låter helt orimligt. Eller?

Annonser

Ett svar to “Ni måste spara mer!”

  1. gunnel Says:

    är det orimligt ? Ett rejält prinsessbröllop ändrar fokus, så det kallar jag helt iskall o uträknande taktik!

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: