Ett stort steg för Oskar Öholm, ett myrsteg för studenterna

Efter misslyckandet med att leva på studiemedel en vecka har Oskar Öholm, moderat riksdagsledamot från Örebro, gjort sig angelägen om att förbättra studenternas ekonomi. Resultatet: en pytte-höjning av fribeloppsgränsen. Istället för 102 500 ska studenterna kunna tjäna 130 000 kronor innan det börjar dras av på studiemedlet. Men – avdraget kommer att göras på bidragsdelen först – därefter på lånet.

Alltså – den student som vill ha mer att leva för får jobba mer.

Studenter. Jobba.

Jag som trodde att studenter läste på heltid. Nu ska de ut på arbetsmarknaden istället. Och den som vill klara av studierna får arbeta på fritiden. Alltså är det främst de studenter som har fritid som ska kunna klara sin ekonomi.

Den som har barn och familj får sämre förutsättningar att dra in extra inkomster. Systemet diskriminerar barnfamiljer.

De som behöver mer tid för studierna får sämre förutsättningar. Systemet diskriminerar studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Lite naivt tänker jag att ”bättre villkor för landets studenter” betyder kraftigt höjda studiebidrag. Det handlar om att alla ska kunna skaffa sig en utbildning under drägliga ekonomiska villkor. Att under studietiden kunna koncentrera sig på studierna utan att behöva oroa sig för hyran, barnens vinterkläder eller julklapparna. Att de ”bättre villkoren” gäller för alla studenter, även de som tar studierna på allvar.

Moderaterna verkar leva i föreställningen att studier ska vara förknippade med asketism. Reinfeldt brukar referera till sin egen studietid med darrande stämma. Makaroner och ketchup. Enkel boendestandard. Men det betalade sig i längden.

Det är ju lite charmigt och kanske även karaktärsdanande för överklassbarn att få leva under enkla förhållanden under en begränsad tid av sina liv.

Problemet är väl att det finns livlinor för somliga, men inte för andra. Rika föräldrar är alltid bra att ha. En möjlighet att arbeta likaså. Och är man riksdagsledamot handlar det ändå bara om en vecka. Sedan kan man pusta ut. Men för dem som inte har en reservplan, inget eget privat skyddsnät och ingen möjlighet att arbeta under studietiden, är förslaget en klen tröst.

Som SFS:s ordförande Mona Neuman säger till Nerikes Allehanda:

– Men vi väntar fortfarande på en studiemedelshöjning därför att det är betydligt fler, typ alla, som får för lite pengar i studiemedel medan det är ganska få som slår i fribeloppstaket.

Annonser

2 svar to “Ett stort steg för Oskar Öholm, ett myrsteg för studenterna”

 1. ullissandberg Says:

  Skrev ett inlägg för ett tag sedan om Öholms praktik i verkligheten. Blev så jäkla arg.

  http://ullissandberg.wordpress.com/2008/12/07/snuttifiering-och-moderata-idiotforslag/

 2. Martin Says:

  Bra inlägg! Din beskrivning av konsekvenserna är bättre och tydligare än min.

  Oskar Öholms lilla utflykt i verkligheten visar vilken verklighet han och moderaterna lever i.

  När jag läser ditt inlägg blir jag ännu mer förbannad. Dessa överklassrepresentanter sitter alltså på den lagstiftande makten i vårt land. Den politik som ska gälla för alla medborgare formuleras utifrån deras verklighetsuppfattning.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: