Moderaterna vill inte ha utbildning om HBT

I onsdags hade vi möte med Hälso- och sjukvårdsnämnden. Då behandlade vi bland annat en motion från vänsterpartiet som föreslog att landstingets personal ska få utbildning i HBT-frågor, samt att landstinget ska HBT-certifiera sina verksamheter. I förslaget till motionssvar bejakades första att-satsen, men inte den andra. Vänsterpartiet var nöjda. Alla partier var nöjda. Utom moderaterna.

Med hänvisning till principen att man är emot positiv särbehandling röstade man nej till motionssvaret. Landstinget ska inte utbilda sin personal i HBT-frågor.

Tidigare har moderaterna röstat ja till att landstingets personal ska få utbildning om bemötande av personer med funktionsnedsättning. Man har också röstat ja till utbildning i genusfrågor. Vidare så ställer man sig bakom FN:s konventioner för barn, kvinnor och personer med funktionsnedsättningar. Konventionerna är alltså tillägg till den allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter och kan uppfattas som förtydliganden gällande vissa grupper som är särskilt utsatta. En form av positiv särbehandling, således.

Principen att säga nej till positiv särbehandling gäller alltså vissa områden men inte andra.

En del former av diskriminering kräver särskilda åtgärder, andra inte. Personer med funktionsnedsättningar uppfattas som diskriminerade, men inte HBT-personer.

Jag har två invändningar.

1. Vad är det för en princip som bara gäller ibland?
2. Varför går gränsen just vid HBT-personer?

Annonser

Ett svar to “Moderaterna vill inte ha utbildning om HBT”

  1. Hälso & Sjukvårdsnämnden 081210 « Robert Boström Says:

    […] att det är en bemötandefråga, avslå hela motionen. Socialdemokraternas politiska sekreterare Martin Lind gick genast på krigsstigen men kunde aldrig riktigt argumentera på ett vettigt sätt varför man […]

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: