Eftermiddag om SD och rasism

Lördagen gick i främlingsfientlighetens tecken.

Först lyssnade jag på Alexander Bengtsson från Expo. Han berättade om den nationella rörelsens och Sverigedemokraternas historia. Ett mycket skickligt framförande med namn, årtal och citat på en imponerande detaljnivå för att vara framfört till synes utan manus.

Går man igenom historiken och kopplingarna står det utom allt tvivel att sverigedemokraterna är sprungna ur den fascistiska rörelsen. Det betyder inte att de är fascister idag, men att beskriva de extremistiska elementen i partiet som ”infiltratörer” är rent skitsnack. SD bildades av BSS:are och NRP:are. Att förneka detta är historierevisionism.

Efter föredraget var jag inbjuden som föreläsare på SSU:s medlemsutbildning som gick av stapeln i helgen. Jag blir alltid inspirerad i möten med ungdomsförbundet. Där ligger de politiska diskussionerna på en mer principiell nivå och de stora, viktiga dragen i svensk politik blir tydliga. Där läggs grunden för de ideologiska principer som senare blir vägledande i viktiga politiska ställningstaganden. SSU fyller en viktig roll i att reproducera och vitalisera demokratin i samhället.

Min bild av det som allmänt brukar kallas ”dagens ungdom” är efter denna helg restaurerad med tillförsikt och optimism. Den politiska medvetenheten är hög. Intresset är stort. Frågorna är relevanta. Glöden är påtaglig.

Det finns en framtid för demokratin.

Annonser

6 svar to “Eftermiddag om SD och rasism”

 1. Anonym Says:

  Berättade Alexander Bengtsson också att han är vänsterpartist och om att Expo är grundat att kommunister och mordbrännare?

 2. Robert Boström Says:

  Hej Martin

  Lämnar det inte rejält med utrymme för feltolkningar om du skriver att lördagen gick i främlingsfientlighetens tecken?

  Vore det inte bättre att skriva ”lördagen gick i antirasismens tecken” eller nåt dylikt?

 3. Martin Says:

  Hej Anonym!

  Alexander berättade att Expo är en politiskt obunden stiftelse och att flera rutinerade journalister deltar i arbetet med tidskriften, bland andra Robert Aschberg, Mikael Ekman (efterlyst, TV3), Lisa Bjurvald (DN) med flera. En av grundarna är författaren Stieg Larsson, som dog för några år sedan. Associationen till kommunister och mordbrännare låter lite långsökt, men jag kan förstå att ljusskygga rasister känner sig obekväma med att bli granskade av en seriös stiftelse. Expo:s medarbetare är i alla fall inte anonyma.

  Ett Hej! också till Robert.

  Om lördagseftermiddagen handlade om främlingsfientlighet så gick den väl i främlingsfientlighetens tecken. Det var temat, så att säga. Hade vi ägnat eftermiddagen åt att demonstrera mot rasism kanske jag hade valt din formulering istället.

 4. Robert Boström Says:

  Att delta i föreläsningar om rasism borde väl ingå i den antirasistiska kampen eftersom kunskap är det bästa sättet att ”attackera” rasismen med? 😉

  Finns det någon chans att man får delta någon gång vid nästa seminarie? Skulle vara intressant att höra vad som sägs.

  Mvh Robert

 5. Martin Says:

  Seminariet var öppet för allmänheten, mig veterligen. När det äger rum nästa gång vet jag inte, men om jag får en inbjudan till något liknande kan jag vidarebefordra den till dig.

  Om du är antirasist kan det vara intressant för dig att höra om Sverigedemokraternas historia ur ett mindre tillrättalagt perspektiv än vad som verkar framföras på SD:s internutbildningar.

 6. Victor Says:

  Temadagen den 6 dec med Expo var en öppen temadag. Det kom många och lyssnade. Nästa gång SSU arrangerar öppna temadagar mot rasism och främlingsfientlighet är du varmt välkommen Robert.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: