Blåögda Sverige

Det här med att plocka ut vinst ur skattefinansierade välfärdsföretag är en typiskt svensk företeelse. I våra nordiska grannländer är detta inte tillåtet. Att överskottet på skattefinansierad verksamhet ska gå tillbaks till verksamheten uppfattas där som den naturligaste saken i världen.

Men inte i Sverige.

Den som ifrågasätter vinstuttag blir anklagad för att vara moralist och bemöts med argument av typen ”vad är det som är så fel med att plocka ut lite vinst?”. (Jag vet, jag har varit på den typen av halleluljakonferenser). Nej, öppna kranar ska det vara. Full skattefinansiering och fritt fram att plocka ut överskottet i privata förmögenheter.

Det är häpnadsväckande vilka framgångar de vinstdrivande välfärdsföretagen har nått med sin lobbyism i vårt land. Hur kunde det komma sig att just Sverige, känt för den svenska modellen, skulle bli ett sådant paradis för den som vill tjäna pengar på att sälja tjänster till kommuner och landsting. Vad har hänt med den gamla devisen att ”varje skattekrona som inte används effektivt är stöld”?

Nej, tydligen så är vi svenskar så rika att vi, till skillnad från andra, har råd att både sänka skatter och betala ut vinster till våra mijonärer. Mindre skatt och mera vinst för den som är rik – det måste ses som en verkligt god utdelning för moderaternas finansiärer.

Annonser

%d bloggare gillar detta: