Psykiskt störd?

En bra sak med sverigedemokraterna är att man, utåt sett i alla fall, tar avstånd ifrån våld och hot. Ungsvenskarna markerar detta genom att avfärda den person som skickade ett hotfullt brev till en socialdemokrat i länet som ”psykiskt störd”.

Begreppet ”psykiskt störd” används alltså som en benämning på personer som skickar hotfulla brev till folk. Detta utan att någon egentligen vet om personen verkligen har en psykisk störning. Man bara antar det.

Jag vet många ”psykiskt störda” som inte skickar hotbrev. Jag föreställer mig också att det kan finnas personer utan psykisk störning som faktiskt skickar hotbrev.

Det är bra att man tar avstånd ifrån handlingen som sådan, men sättet att använda begreppet ”psykiskt störd” är knappas till gagn för personer med olika typer av psykiska funktionsnedsättningar.

Annonser

12 svar to “Psykiskt störd?”

 1. Tobias Says:

  Hur vi än gör blir ni såssar aldrig nöjda…

 2. Info Says:

  VAD ÄR DET FÖR MENING?

  Du börjar med att tala om Sverigesdemokraterna. Och fortsätter med att häckla en helt annan gruppering, ungsvenskarna, med vilken Sverigedemokraterna inte har något att göra. Vad är det för mening?

 3. Martin Says:

  Hej Tobias!

  Hur ni än gör så sprider ni fördomar. Det är där felet ligger.

  Hej ”Info”!

  Hemsidan ungsvensk.se är full av sverigedemokrater, bland andra Robert Boström. Jag uppfattade inte att det rörde sig om en ”helt annan gruppering”. Men ok, nu vet jag det.

 4. Robert Boström Says:

  Martin Lind insinuerar att Sverigedemokraterna offentligt tar avstånd från våld, men inofficiellt inte gör det. Herr Lind borde minnas att det är hans åsiktsfränder på vänsterkanten som härjar och använder våld för att nå politiska mål. Sverigedemokraterna har aldrig gjort det.

  Ingen person, oavsett politisk härkomst, bör utsättas för hot eller vandalism!

 5. Utsatt för hatbrott « Robert Boström Says:

  […] För att syssla med hot mot förtroendevalda måste man nästan vara psykiskt störd… Utsatt för hatbrott natten till måndagen 20 okt […]

 6. Martin Says:

  Hej Robert!

  Ditt demokratiska patos har i alla fall inte hindrat dig från att bunta ihop mig med antidemokratiska vänsterextremister.

  Hur det har varit inom Sverigedemokraterna kan jag som utomstående bara spekulera om. Men faktum är följande:
  1988 bildades Sverigedemokraterna som parti ur Bevara Sverige Svenskt (som inte var främmande för våld som politisk metod)
  1995 splittrades partiet. Hembygdspartiet bildades, som blev nazister (som ju bevisligen inte är främmande för våld)
  2001 bryter sig Nationaldemokraterna ur (som också har ett problematiskt förhållningssätt till våld).

  Det betyder att Sverigedemokraterna, åtminstone mellan 1988 och 1995, huserade ett par kategorier av politiska aktivister som inte ställde sig främmande till våldet som metod.

  Därav min skepsis.

  Men, som sagt, jag tycker det är bra om Sverigedemokraterna numera uttryckligen tar avstånd ifrån våld och hot.

  En annan sak som ligger bakom min skepsis är den höga andelen dömda våldsförbrytare bland Sverigedemokraternas kommunpolitiker:

  Mikael Hamrén, 38, Söderhamn:
  Dömd till skyddstillsyn för misshandel av sin före detta sambo.
   
  Alf Johansson, 51, Gällivare:
  Dömd fem gånger, varav fyra till fängelse. Två av fallen rörde kvinnomisshandel (av två olika kvinnor). Även dömd för olaga vapeninnehav.
   
  Håkan Carlsson, 25, Osby:
  Dömd för grovt rattfylleri i mars 2007. Dömdes till 40 timmars samhällstjänst.
   
  Jan Björklund, 46, Hallstahammar:
  Dömd för urkundsförfalskning efter att ha förfalskat en namnteckning på sin vapenlicens.
   
  Ronny Lind, 34, Falköping: *
  Dömdes 2001 till fängelse efter att ha misshandlat sin dåvarande fru.
   
  Runar Filper, 42, Sunne:
  Dömd 13 gånger under 80- och 90-talen för bland annat misshandel, hets mot folkgrupp, narkotikabrott och stöld.
   
  Keith Johansson, 65, Orust:
  Dömd till 50 dagsböter för vapenbrott 2005.
   
  Kurt Nässlin, 65, Mölndal:
  Dömdes till böter för rattfylleri 2003. Lät både böter och avgift till Brottsofferfonden gå till kronofogden.
   
  Peter Mathiason, 61, Lomma:
  Dömdes 2000 till en månads fängelse för grovt rattfylleri.
   
  Roger Hedlund, 27, Gävle:
  Dömdes 2000, tillsammans med den dåvarande lokala ledaren för Nationalsocialistisk front, för misshandel. Även dömd för stöld, häleri och grov olovlig körning.
   
  Samuel Älgemalm, 44, Växjö:
  Dömd till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri. 1995 erhöll han Kas-bidrag samtidigt som han uppbar socialbidrag. Han tvingades betala tillbaka 23 000 kronor till försäkringskassan.

  Bruno Karlsson, 39, Färgelanda:
  Dömd till böter för flera fall av stöld och olovlig körning.

  — Borttagen uppgift —
   
  Per-Olow Ejderhall, 46, Ulricehamn:
  Dömd för olovlig körning.

  * Ronny Lind ombads lämna sverigedemokraterna när hans tidigare brottslighet blev känd, vilket han nu gjort. Men han kandiderade för partiet och har behållit sin plats i Falköpings kommunfullmäktige.

  För att ta några exempel.

 7. Robert Boström Says:

  Martin,

  Jag menade inte att AFA specifikt är dina åsiktsfränder, det var mer riktat till Socialdemokraterna och SSU:s förhållningssätt till vänsterextremism överhuvudtaget, som stundtals har varit oerhört slött.

  På dagens landstingsfullmäktige fick jag dock reda på att det faktiskt förbereds ett pressmeddelande från Örebro region (eller landstinget, jag minns inte exakt) där Socialdemokraterna i egenskap av ordföranderollen fördömer det inträffade. Det värmer även att flera socialdemokrater till mig personligen har uttryckt sin avsky för det som inträffat.

  På tal om något helt annat,
  Om du studerar dina årtal väl, och läser lite litteratur om Sd så märker du snart att de personer som bildade Hembygdspartiet och ND lämnade/uteslöts för att man tyckte SD var ”för mesiga” som inte accepterade våld som politisk metod.

  Du drar ut i många fall gamla domar och ännu lustigare, små förseelser. Olovlig körning, rattfylla, egenmäktighet med barn, vad är det att dra upp? Överlag är det är olyckligt att personer begår brott, men å andra sidan, har personerna tagit sitt straff och sonat sitt brott så borde väl personen ha all rätt att verka igen?

  Men vill du klippa och klistra från Sossarnas partidokument om dömda ledamöter ur de politiska partierna så är du välkommen att göra det, men det ökar inte din trovärdighet.

 8. Martin Says:

  Socialdemokratin har alltid tagit skarpt avstånd från extremvänstern. Redan Branting var tydlig med den saken.

  Som du skriver, och som jag skrev, utgör hembygdspartiet och ND mer extrema rörelser och lämnade därför SD. Men fram till 1995 var hembygdspartiet en del av SD. Och fram till 2001 var ND en del av SD. Det betyder att våldet har varit en del av SD under drygt hälften av SD:s korta historia. Du skrev att Sverigedemokraterna aldrig har accepterat våld som politisk metod. Mot bakgrund av dessa utbrytningar kan man undra om det verkligen stämmer.

  När det gäller brottsligheten bland era företrädare blir jag lite förvånad över hur du slätar över de ”små förseelser” jag ger exempel på. I era program är ni väldigt tydliga med att ni står för lag och ordning. Hur trovärdigt blir det när en förvånansvärt stor andel av era företrädare är dömda för brott?

  Själv tycker jag att kvinnomisshandel är ett väldigt allvarligt brott och på det fanns det fler än ett exempel. Egenmäktighet med barn ser du som en liten förseelse, men likväl är det ett brott. Och eftersom det gäller barn kan man tycka att det är särskilt allvarligt.

  Det går att dra många växlar på det här med förekomsten av våldsbrott inom SD och vad det kan betyda för partiets syn på våldet som metod. Att du väljer att bagatellisera detta ger grund för ytterligare spekulationer. Jag avstår från vidare spekulationer, utan nöjer mig med att ha lyft frågan.

  När det gäller din syn på min trovärdighet så förstår jag inte hur jag blir mindre trovärdig genom att jag, till skillnad från dig, ger exempel på vad jag menar.

  För övrigt så är uppgifterna hämtade från tidningen Expressen och inte från våra interna partidokument.

 9. Martin Says:

  Förresten!

  Är det fastställt att det är vänsterextremister som ligger bakom dåden? Har polisen fått tag i gärningsmännen?

  Att det rör sig om extremister råder det ingen tvekan om – givet definitionen att extremism är en politisk åskådning som accepterar våldet som metod. Men om det är vänsterextremister eller högerextremister som ligger bakom detta är väl fortfarande oklart.

  Men det hindrar inte sverigedemokraternas oppositionsråd David Kronlid från att spekulera vilt: det är vänsterextremister, sannolikt ungdomar, som säkert finner stöd i de lögnaktiga påhopp som jag och Hans Karlsson har framfört.

  Där fick ungdomarna sig en släng också.

  I samband med dessa våldshandlingar säger sd att de hellre vill argumentera. Det är precis detta som jag har gjort hela tiden: argumenterat. Jag har dessutom argumenterat för att argumentationen ska vara saklig och helst inte innehålla några invektiv eller ogrundade anklagelser.

  När nu sd får lite argument att bita i så blir de snarast förnärmade och häver ur sig anklagelser om att jag är oseriös, far med osanning och ägnar mig åt osakliga påhopp. Om ni kunde lägga mindre tid på den typen av emotionella utspel och mer energi på att faktiskt argumentera så skulle det nog gynna diskussionen, tror jag.

 10. Lars Flemström Says:

  David Kronlid hade under en tid gått ut med grovt förtal mot mig, för att koppla samman mig med A-lagare och jag skulle framstå som ”psykiskt störd”, innan han genom upprepade skenanfall under c:a en timmes tid försökte provocera mig att gå till angrepp, för att folk skulle tro att jag var ”psykotisk”. Han ljög ihop att jag hade angripit honom inne i rummet, där inga vittnen fanns. Han hade sedan fört ut dessa lögner till Ann-Mari Nilsson och Eva Sundqvist, kd. En av dem hade ringt till Björn Söder. Enligt Kronlid hade han skaffat ”information” om mig från kd, som var sura för att jag motarbetat kd i slutet av valrörelsen. Detta var förvarnat från mig genom brev till kd:s distriktsstyrelee under våren 2006. I uteslutningsärendet från Björn Söder stod att jag angripit flera personer i landstingskansliet, vilket är en mycket smutsig lögn från Kronlid. De personerna har själva tagit avstånd från det påståendet. Sd har alltså byggt upp en slags gärningsmannaprofil, och använt den för att ”bevisa” brottet. Om s i landstinget fördömer Afa för deras angrepp mot Boström och Millard, men inte fördömer Kronlids kriminella agerande (grovt förtal, misshandel och ofredande) ser jag detta som fjäsk från s för de personer som Afa med rätta kallat ”nassesvin”. Enligt Kronlid hade han också försökt dra in Håkan Bergman. Martin borde kanske kontakta mig om detta.

 11. Robert Boström Says:

  Martin,

  Att det är vänsterextremister som ligger bakom det inträffade är fastställt bortom all tvivel. Samtliga attacker har varit signerade ”Antifa Örebro” (Antifascistisk Aktion), och i måndags hittade jag nya klistermärken på min ytterport där man uppmanades till att ”käppjaga nazisterna”.

  Ang trovärdigheten hos politiker dömda för brott: Jag behöver egentligen inte rada upp långa rader med socialdemokrater som begått handlingar som sedan länge borde underminerat Socialdemokraternas trovärdighet, det räcker bara med några ledande:

  * Ilmar Repaluus present/resa till Afrika
  * Göran Perssons doktorshatt
  * Anna Sjödins fylleslagsmål
  * Mona Sahlins Toblerone
  * Etc…

  Visst kan det vara ett problem överlag med att ha dömda personer som kandidater för ett parti, men det är en annan diskussion.

 12. Martin Says:

  Hej Robert!

  Det är sannolikt att Antifascistisk Aktion ligger bakom attackerna, men inte fastställt. I en rättsstat brukar det vara domstolar som fastställer om en person är skyldig eller inte. Möjligen är det osannolikt att det är nazister som ligger bakom attackerna – vem som helst kan ju skriva under med “antifa” i syfte att få “antifa” att framstå i negativ dager – men det vet vi alltså inte med säkerhet förrän gärningsmannen är gripen. Nazisterna tycker ju illa om både er och antifa.

  Din fortsättning på temat “politiker dömda för brott” förstår jag faktiskt inte. Vilka av personerna du räknar upp är dömda för brott, och vad är det i så fall för brott det handlar om?

  Eller är det trovärdighet vi ska diskutera? I så fall håller jag med dig om att de uppräknade exemplen påverkar trovärdigheten för det parti jag företräder. Men DET är en annan diskussion.

  Jag diskuterar gärna trovärdighet. I det ämnet finns många exempel där sverigedemokraterna knappast framstår som något föredöme. Trovärdighet är väl er sämsta gren överlag, skulle man kunna säga.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: