Dä går allri…

Repliken ”det går inte” löper som ett mantra genom kommunhuset i Örebro. När Staffan Werme svarar på frågor i media går uttrycket igen. Det går inte, kommunen kan inte, det hade aldrig gått, så kan man inte göra. Tusen och ett skäl till varför saker och ting inte går. Det är Örebro kommun i ett nötskal, anno 2008.

Måste det vara på det sättet?

En vän till mig är egen företagare. Han var i kontakt med näringslivsenheten på Örebro kommun för att diskutera en idé. Mottagandet var mycket svalt. ”Näsan i vädret”, som han uttryckte det. Ingen var intresserad.

På motsvarande enhet i Kumla kommun var det ett helt annat mottagande. Som om röda mattan rullades ut så fort det kom en företagare. De var väldigt intresserade av hans idé, skrev ut kartor och planritningar, gav förhandslöften om bygglov och förmånliga avtal och hade en allmänt positiv inställning. Helt annorlunda jämfört med Örebro.

Bemötandet har en enorm betydelse när kommunens företrädare möter människor i deras vardag. Allt handlar inte om att skaka fram pengar och resurser. Mycket kan göras bara genom att vara lite tillmötesgående.

En annan sak som har stor betydelse är hur kommunens främsta företrädare agerar i olika situationer. Om kommunstyrelsens ordförande utstrålar passivitet, otydlighet och nyckfullhet så avspeglar sig detta i hela organisationen. Till slut vet ingen vad det är som gäller.

Framgångsrika kommuner kännetecknas framförallt av ett tydligt och aktivt ledarskap och en positiv inställning till idéer och förslag som dyker upp i olika sammanhang. Örebro kommun är allt annat än detta. Ständigt dessa nya tabbar, en efter annan. Plumpa utspel, njugga kommentarer och till råga på allt en ganska märklig slå-sig-för-bröstet-attityd när egna tillkortakommanden ska bortförklaras.

Annonser

2 svar to “Dä går allri…”

 1. anders Says:

  ..och han är ju inte ens från närke. ”-Det gååår aldriii”. Ja, håller med helt och har också den erfarenheten. Går man söder ut från örebro så mottags man med öppen famn. ”-Självklart, vad vill du ha hjälp med”.
  Blått är blått och rött är rött eller är det blått är rött och rött är blått??

  Ride safe
  //A

 2. Martin Says:

  Tjena killen!

  Jaha, där ser man. Där fick jag vatten på mitt kuvert.

  /Martin

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: