Fler röster gör skillnad

Det slår mig när jag läser senaste numret av ETC Örebro vilken otrolig skillnad det blir mellan nyheter och nyheter beroende på vilken ideologisk utgångspunkt rapporteringen vilar på. Nu heter det förstås att nyhetsrapporteringen ska vara saklig och objektiv och så är det säkert i stora delar. Nyheterna i Nerikes Allehanda stämmer för det mesta, även om rubriksättningen i regel är kraftigt missledande. Ändå är skillnaderna stora mellan ETC Örebro och Allehanda.

En nyhetstidning som verkar utifrån vänstervärderingar gör en annan nyhetsvärdering än en tidning som verkar utifrån högervärderingar. När vi nu äntligen har två tidningar i Örebro blir detta extra synligt. Med ett liberalt mediamonopol syns det inte. Då är det lätt att få för sig att nyhetsurvalet och vinklingarna är värderingsfria och att de ger en politiskt neutral skildring av vad som händer. Blotta förekomsten av ett enda alternativ ger vid handen att så inte är fallet. I ETC Örebro kan man läsa nyheter som inte finns med i Nerikes Allehanda överhuvudtaget. Vore det inte för ETC Örebro skulle jag inte få reda på att moderaternas skattesänkningar är mer än tre gånger så stora för personer som tjänar över 31 000 än för personer med mer vanliga inkomster.

En annan nyhet som skiljer tidningarna åt är att de av regeringen beslutade städavdragen enbart gäller husägare, inte hyresgäster och bostadsrättsinnehavare. ETC Örebro visar hur uppenbart snett pigrabatten slår i ett socialt perspektiv. Det är en för mig ganska viktig nyhet, men det är ingenting som man får läsa om i Nerikes Allehanda.

Ytterligare en nyhet är att Örebro kommun, som tydligen har blivit rättvisemärkt, oftast handlar orättvist. Man följer inte sina egna direktiv i det här avseendet.

I ett särskild uppslag ger ETC Örebro en tydligare bild av meningen med barnomsorgen – som ett svar på kristdemokraternas förenklade vårdbidragsfilosofi. Tillbaks till rötterna: vad var det kvinnorörelsen kämpade för och hur var det innan barnomsorgen byggdes ut? I ETC:s artikel blir det tydligt att barnomsorgen är en viktig del i kvinnofrigörelsen. Det är en aspekt som är fullständigt osynlig i den liberala nyhetsrapporteringen.

Och vidare – att en okänd regel ger sjuka och barnlediga mindre pengar, att friskis och svettis stäms av DO på grund av trakasserier, att våldtäktsdrabbade som anmäler riskerar fängelsestraff (i Afghanistan) eller att Vattenfalls nya kolkraftverk inte alls är koldioxidfria.

På sista sidan ger Johan Ehrenberg sin bild av den ekonomiska krisens orsaker och effekter. Det är ytterligare ett exempel på hur en vänstertidnings bild skiljer sig från den liberala pressens bild.

Att nyhetssidorna inte färgas av en tidnings politiska tillhörighet är skitsnack. Visst, det finns bättre och sämre tidningar i det avseendet. Svenska Dagbladet tycker jag är ett exempel på god nyhetsrapportering. Men i den skarpa kontrasten mellan ETC Örebro och Nerikes Allehanda framgår det tydligt att nyheter värderas, sorteras och vinklas utifrån ideologiska utgångspunkter. Så är det. Därför behövs det alternativ i pressen.

Annonser

Ett svar to “Fler röster gör skillnad”

  1. Carin Says:

    När kommer Västerås-editionen av ETC?!!!
    Jag vill också ha!

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: