Uppslag för en tecknare

Synd att man inte är så bra på att teckna. Annars hade det kunnat bli några serieteckningar på bloggen.

1.
En uppenbart välbärgad man riktar sig till en uppenbart icke-välbärgad kvinna som är sjukskriven och/eller arbetslös (hur man nu ritar det…) och säger något i stil med
”Jag ville bara tacka så mycket för generositeten. Du har visserligen fått sämre sjukförsäkring, men tänk då på att det är för en god sak. Jag och mina kompisar har ju fått lägre skatt tack vare det.”

2.
En Björn Söder, David Kronlid eller Jimmie Åkesson står vid ingången till akuten och kontrollerar papper för flyktingar i behov av vård. Kontrollanten kan också vara en anonym sverigedemokrat med armbindel, långstövlar och ridpiska.

3.
Sverige som en piratbåt under falsk flagg på väg mot nyliberalismens himmelrike. Längst bak i båten står Reinfeldt och Schlingmann, blickandes och pekandes akterut, som om de var på väg åt andra hållet. De ser ut som om de står i fören och tittar framåt, men de står i aktern och tittar bakåt, mot välfärdsstaten som tonar bort i horisonten. Partisekreteraren håller i rodret och har kroppen vänd i färdriktningen, men ansiktet vridet åt samma håll som statsministern.

4.
Moderaterna ritas som en vippbräda med Reinfeldt längst ut i ena änden och partiets privata finansiärer, miljardärerna, i den andra. Vägandet står mellan allmänhetens intressen och det privata kapitalets intressen. Schlingmann använder mediastragegier som vikter för att försöka behålla balansen, men de rinner av som sand och måste fyllas på hela tiden.

Annonser

6 svar to “Uppslag för en tecknare”

 1. Tobias Lindgren Says:

  ”En Björn Söder, David Kronlid eller Jimmie Åkesson står vid ingången till akuten och kontrollerar papper för flyktingar i behov av vård.”

  En flykting? Det är nog en minst sagt sällsynt bild. Mindre av fem procent av massinvandringen till Sverige på cirka 100 000 personer om året utgörs av flyktingar. Dessutom vill Sverigedemokraterna just ta hand om riktiga flyktingar och ge dem bland annat vård. Jag förstår att du är ironisk och allt det där, men bara så att du vet.

 2. Martin Says:

  Men för att kunna sätta dit det fåtal som är papperslösa måste man ju kontrollera alla misstänkta, eller hur? För tänk om vården av misstag skulle råka rädda livet på någon som vistas olagligt i landet. Hemska tanke.

  I Örebro är Sverigedemokraterna tveksamma till att utlänningar överhuvudtaget ska kunna få svensk vård. Så uttrycker sig i alla fall ert landstingsråd i landstingsfullmäktige. Men ni kanske har olika ståndpunkter i olika distrikt. Eller är det sammanhanget som avgör hur ni väljer att uttrycka er?

 3. Tobias Lindgren Says:

  ”I Örebro är Sverigedemokraterna tveksamma till att utlänningar överhuvudtaget ska kunna få svensk vård.”

  Det vill jag gärna ha en källa till. Troligen har du förväxlat det med att sd inte vill ge gratis vård till illegala invandrare:

 4. Martin Says:

  Nej, det handlar om att vi inte ska lägga mer pengar på utlänningar än på svenskar. Det spåret har Kronlid varit inne på vid flera olika tillfällen. Ett citat från landstingsfullmäktige den 20:e november 2007:

  ”Och det är ju frågan om man som land ska lägga mer pengar på den utländska befolkningen än den inhemska? Det tycker jag, hehe, rimmar rätt illa med vad skattebetalarna önskar. ”

  Kronlid nämner inte ”illegala invandrare” eller ”papperslösa”. Det är förhållandet att utlänningar ska kunna få vård som betalas av svenskar som han vänder sig emot.

  Dom ska inte snylta på vår välfärd, typ.

 5. Tobias Lindgren Says:

  Det där låter som ett mycket lösryckt citat, Martin. Jag vill gärna ha en källa och veta i vilket sammanhang det sades. Jag hittar inget när jag googlar.

  Sd står för en öppen svenskhet som bygger på kultur och inte etnicitet i alla fall, det vill säga så kallad kulturnationalism. Man vill återgå till den assimileringspolitik som Sverige förde fram till 1975. Och det finns en betydande andel väljare och politiker med invandrarbakgrudn i partiet:

  http://gruegranskar.blogspot.com/2008/01/sd-ett-parti-fr-invandrare.html

  Så för mig låter det citatet orimligt så länge jag inte vet i vilket sammanhang det sades.

 6. Martin Says:

  Jag skrev ju det. Landstingsfullmäktige i Örebro läns landsting, 20:e november 2007.

  Ljudupptagningar från sammanträdet finns på landstingets hemsida och Kronlid uttalar sig bland annat under punkten ”interpellationer”. Se följande länk: http://www.orebroll.se/functions/filelisting____25067.aspx.

  Där ger han inte bara uttryck för ståndpunkten att utlänningar inte ska få svenskfinansierad vård, utan han ljuger dessutom om att Sverige lägger mer pengar på vård till utlänningar än till svenskar.

  Som om det skulle vara slöseri med pengar att lägga dem på vissa människors vård men inte andras.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: