Med garden nere

Det här kan verka suspekt, men jag har vid några tillfällen fått förmånen att studera strategier för konflikthantering vid konflikter som avgörs med handgemäng. Till skillnad från boxning och kampsport gäller som bekant inga regler vid sådana tillfällen. Därför är också metoderna annorlunda mot vad vi kanske är vana vid.

Ett sätt att nå komparativa fördelar i utgångsläget är att få motståndaren att tro att det inte finns en konflikt. På det viset skapas helt andra förutsättningar att tillfoga motståndaren skada än om han/hon är beredd och har garden uppe. Med ett sådant utgångsläge inleds handgemänget som ett överraskningsmoment och så länge det varar kan angriparen hinna komma långt innan den angripne överhuvudtaget har greppat situationen. Och när insikten väl kommer kan det vara för sent.

Därför behöver det inte vara av ren vänlighet som en potentiell motståndare plötsligt blir överdrivet trevlig. Det kan vara en strategi för att nå komparativa fördelar inför ett angrepp.

Exemplen på denna strategi är många och de förekommer inte bara på raggarträffar eller i sunkna barer nere vid hamnen. Hitler lurade Stalin på det här sättet och nådde nästan ända fram till Kreml innan det blev något motstånd att tala om. Överraskningsmomentet var avgörande i den manövern.

Det här kom jag att tänka på när jag skrev det förra inlägget.

Annonser

%d bloggare gillar detta: