Borgerligt bluffande

Först en insändare i Karlskoga-kuriren. Sedan en artikel i samma tidning. Och idag en debattartikel i Nerikes Allehanda. Samtliga med samma tugg och samma budskap: sossarna klarar inte tillgängligheten. Vi löser problemet genom att avsätta ytterligare 20 miljoner till primärvården.

Taktiken känns igen från utspelet om heltider och förslaget om kvällsöppet på vårdcentralerna. Basunera ut en enkel lösning, gör det återkommande och i olika sammanhang. Kanske är det några som faller för tricket.

Jag tycker att moderaternas fördummande retorik börjar bli ett allvarligt demokratiskt problem. Om det var så att man verkligen var intresserad av att lösa tillgänglighetsproblemet skulle man väl avvakta den utredning som just nu pågår inom primärvården, eller åtminstone lyssna på de diskussioner som just nu förs om hur man kan göra för att lösa problemet. Inte basunera ut lösningar som man vet inte fungerar, och särskilt inte i kombination med de andra förslag som förvärrar situationen men som man inte säger något om.

Moderaterna föreslår alltså ett budgettillskott på 20 miljoner till den enda landstingsverksamhet som gick med plus enligt bokslutet för 2007. På det viset tror man att man löser tillgängligheten. Då undrar jag hur 30 miljoner i överskott istället för 10 miljoner gör att det skapas fler allmänläkare? Tror moderaterna att läkare hoppar fram ur högar med pengar?

Och på vilket sätt gynnar det vårdcentralerna att lägga en generell besparing på sjukhusen på 100 miljoner? Det är nämligen den andra sidan av högerbudgeten som man inte säger något om. 20 miljoner extra på primärvården, ok. Men 100 miljoner mindre på sjukhusen – vad får det för konsekvenser för vårdcentralerna? Alla som kan något om vård vet att det leder till en ökad belastning. Hur ska överskottet kunna lösa den problematiken?

Moderaternas vårdpolitik är inte bara en attack mot det svenska vårdsystemet – det är en attack mot själva demokratin. Med lögner, omskrivningar, förenklingar och osaklig demagogi försöker man skapa förvirring och ointresse för politik hos den bredare allmänheten. Den som kallar skådespelet för lögner blir själv kallad lögnare. Den som anklagar Kent Persson för att vara osaklig blir själv stämplad som osaklig. Den politiska debatten har nått sandlådenivå och det är näst intill omöjligt att ta sig ur. Hur bemöter man dagisbarn med sakliga argument?

– Nu är du dum.
– Nähä, du är dum.
– Nej, du är dum.
– Nej det är du som är dum
– …

Och den som belyser problematiken på det här sätter framstår förstås som en riktig tråkmåns.

Fast det är klart. Vad annars kan man göra än att enträget fortsätta? Kampen mot ohederliga moderater är en del av kampen för demokratin. Som någon klok tänkare uttryckte det: Demokratin måste återerövras varje dag.

Tankarna går till Nietsche: ”Helvetet är en plats av ständiga upprepningar”

Annonser

Ett svar to “Borgerligt bluffande”

 1. Lars Flemström Says:

  I den stora patientnöjdundersökningen som landstinget gjorde förr året fick sjukvården överlag ett mycket gott betyg, med ett undantag: tillgängligheten. Denna skiljer mellan olika vårdcentraler och är sämst i Askersund.

  Det är säkert ingen slump att Sonja Cederlöf och Lollo Lindström har skrivit artiklar i NA om problemen med tillgängligheten. Båda är moderater från Askersund. När Sonja skriver om problemen vid vårdcentralen i Askersund, representerar hon inte i första hand sitt eget parti, utan alla Askersundsbor. Sonja menar ju att problemen i Askersund inte beror på läkarbrist i landet utan på en lokal ”vårdkultur”.

  Detta avhjälps inte med mer pengar till vårdcentralerna. Malene Pahl är en av de läkare, som slutat vid Askersunds vårdcentral. Hon har inte fått arbeta som hon velat. Efter att ha blivit synnerligen illa bemött vid Askersunds vårdcentral var det en mycket positiv upplevelse att få Malene Pahl som läkare. Jag tänkte: ”Äntligen en riktig doktor”. Men sedan blev det ju bara telefonrecept.

  Redan som nyinflyttat till Askersund, då jag behövde ett intyg till Arbetsförmedlingen om lönebidrag, fick jag känna på problemen vid Askersunds vårdcentral. Eftersom jag då var medlem i kd klagade jag till Lars-Axel Nordell, som tog läkaren i Askersund i försvar och menade att jag var en sämre sorts människa, och att det var orsaken till det dåliga bemötandet. Denna metod ”att ställa diagnos bakvägen” på patienter är mycket vanlig bland kd:are.

  Lars-Axel berättade att i hans hemby i Härjedalen hade byinvånarna stenhård kontroll på varandra, och att det är sjukvårdens uppgift att utöva denna kontroll. För kd-micklarna är sjukvården ett religionssurrogat och vårdcentralerna har övertagit pingstkyrkans medlemskontroll. Eftersom jag inte ville svara på läkarens integritetskränkande och oförskämda frågor, drog både läkaren och Lars-Axel slutsatsen att jag har något graverande att dölja. Det är sociala fördomar i kubik hos kd. Ärendet har granskats av Socialstyrelsen, som beslutat radera läkarens oförskämda kommentarer i min journal. Detta har Kronlid fått nys om, och han har sprungit hos kd, som haft ett eget intresse av att jag inte skulle lyckas som politiker. I så fall har ju kd felbedömt mig.

  Den bristande tillgängligheten vid Askersunds läkarcentral beror på alltså läkarflykten. Patienterna har däremot ingen möjlighet att fly. Att läkaren Malene Pahl och landstingspolitikerna Lollo Lindström och Sonja Cederlöf talar ut om problemen vid Askersunds vårdcentral känns som en upprättelse för mig. Men skadan är ju redan skedd.

  Under hela tiden som kd-medlem i Askersund har jag varit utfryst och osynliggjord. Jag har försökt få en diskussion i partiet om vad som egentligen inryms i begreppet sjukdom, vilken skillnad det är mellan sjukdom och synd, samt sjukvårdens och kyrkans olika uppgifter.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: