”Det går bra för Sverige”

Ett citat som känns igen från olika epoker. Göran Persson gjorde det till ett mantra före valet. Nu är det Reinfeldts tur.

Eftersom det är en del av en tidigare socialdemokratisk retorik passar det väl bra att inlemma även dessa ord i den moderata vokabulären. När man ändå håller på och kopierar, menar jag. Som en slags krona på det utstuderade bakverket. Och bara för att visa att avsändaren har betydelse: När Persson säger att det går bra för Sverige är det en lögn. När Reinfeldt säger samma sak är det en sanning.

Som uttryck betraktat verkar det föra otur med sig. På något sätt tycks det inte övertyga riktigt. I alla fall inte om man ska tro opinionsundersökningarna.

Kanske är det positionen som påverkar bedömningen av hur det går. Är man i opposition går det dåligt för Sverige. Är man i majoritet går det bra. Om någon annan har ansvaret går det dåligt. Har man själv ansvaret går det bra. I alla avseenden. Det är intressant hur perspektivförändringar liksom kan få hela verkligheten att blomma upp.

Ta Schlingmanns artikel i Aftonbladet den 2:a januari. Socialdemokraterna har gjort Sverige mera orättvist. Som om orättvisorna var resultatet av socialdemokratisk politik. Och nu ska den moderatledda regeringen minska orättvisorna. Som om det kommer bli resultatet av den borgerliga politiken.

Jaja, vi får väl se hur det blir. Jag kommer att spara Schlingmanns artikel. Det ska bli mycket intressant att jämföra utvecklingen under fyra år av borgerligt styre med de föregående fyra åren av socialdemokratiskt styre i jämlikhetshänseende. Redan nu har den borgerliga politiken som enskild faktor genererat en ökning av orättvisorna genom avskaffandet av förmögenhetsskatten, namnbytet på fastighetsskatten och sänkningen av sjuk- och arbetslöshetsersättningarna. Med den stöddiga rättviseretoriken ger Schlingmann signalen att klyftorna nu kommer att minska. Det är en riktig högoddsare om jag får göra bedömningen, och inget som jag själv skulle satsa några pengar på. Och då är detta bara ett av de många fagra löften som de nya moderaterna har att leva upp till under de närmaste åren.

Spänningen är olidlig. Synd att insatsen är så hög. Men det är som kungen i Shrek-filmen sa:

”It’s a dangerous mission.
Many of you may die…
… but that is a risk I am willing to take.”

Vi får väl hoppas att alla som drabbas fortfarande är kapabla att rösta år 2010.

Annonser

%d bloggare gillar detta: