Pedagogik

Just nu håller jag på och läser en annorlunda bok om pedagogik. Eller ja, pedagogik och pedagogik… Den handlar egentligen om något annat, men den tar upp ämnet på ett intressant sätt. Så här säger Don Juan Matus:

”A man goes to knowledge as he goes to war, wide-awake, with fear, with respect and with absolute assurance. Going to knowledge or going to war in any other manner is a mistake, and whoever makes it will live to regret his steps”
(The teachings of Don Juan: a Yaqui way of knowledge)

Alltså, lite omskrivet:

Man når kunskap klarvaken, med fruktan, respekt och absolut tillförsikt.

Klarvaken: Ny kunskap och nya insikter förutsätter öppenhet och uppmärksamhet. En dåsig hjärna tar inte in ny kunskap.

Fruktan: Nya insikter handlar om att ompröva gamla insikter. Det handlar om att förlora sig själv för en stund. Fruktan för detta tyder på insikt.

Respekt: Den man lär sig av respekterar man. Det handlar om att inse att den som kan mer är en värdefull källa till egna insikter. Visar man inte denna respekt riskerar man att gå miste om tillfället att nå kunskap. Även själva kunskapen måste respekteras. Det man inte vet något om bör man visa respekt för.

Absolut tillförsikt: Det är lätt att tappa modet på vägen och ge upp. Men den som är fast besluten att nå målet klarar av alla sådana hinder.

Kloka pedagogiska tips i en tid när insikter och djupare kunskaper om tingens ordning alltmer ersätts med olika varianter av konsumtion. Dock är det i dessa insikter som svaret ligger på frågan varför vi senmoderna människor trots våra oändliga materiella rikedomar tycks vara i så ofantlig avsaknad av mening.

Annonser

%d bloggare gillar detta: