Skattebetalarna

Idag var jag på ett seminarium anordnat av skattebetalarnas förening. De hade gjort en beräkning av hur mycket landstinget skulle kunna sänka skatten utan att det leder till några kvalitetsförsämringar. 2:36 kronor per hundralapp, närmare bestämt.

Inbjudan hade gått ut till hela landstingsfullmäktige. Om man säger så här… Det var inte svårt att hitta sittplatser. Jag var nämligen den ende åhöraren.

Och när det gäller deras rapport kan man göra en lång historia kort.

I landstingsfullmäktike i Örebro finns det inget parti som tror att vi kan sänka skatten med över två procent utan att det får effekter på kvalitén. Och då får man förmoda att våra förtroendevalda i landstingsfullmäktige vet mer om vilka förhållanden som råder i vårt län än vad en frilansande utredare på skattebetalarnas lönelista gör.

Det enda parti i fullmäktige som varit inne på att ta bort alla satsningar på regional utveckling (vilket alltså skattebetalarna är inne på) och att ifrågasätta det regionala stödet till flygplatsen (dito) – är Sverigedemokraterna. Alltså landstingets nyaste och mest okunniga parti.

Rapporten i övrigt kan beskrivas som en teoretisk pamflett vars överhängande syfte är att med förledande matematik men utan kunskaper om landsting och regioner, försöka visa att man kan sänka kostnader i landstinget med 927 miljoner utan att det kommer att märkas.

Antingen är skattebetalarnas förening ett knippe genier som ser något som ingen av våra egna experter ser eller har sett, eller så är det helt enkelt så att de inte vet vad de pratar om.

Det skulle inte förvåna mig om Sverigedemokraterna snart kommer viftandes med denna skrift, i något desperat försök att verka pålästa.

Annonser

%d bloggare gillar detta: