Expressen förvånar!

Idag förvånar Expressen genom att publicera en krönika av Liza Marklund som ställer frågan som inte får ställas: ”Vem avgör vem som är terrorist?”. Jämförelsen mellan USA:s krig mot terrorismen och Pinochets dito är inte helt långsökt. När det terrorbekämpande landet ägnar sig åt tortyr och godtyckliga arresteringar är det inte helt obefogat att fråga sig vad det är man krigar mot och vad det är man säger sig försvara.

Men är det inte lite väl drastiskt att jämföra Chile-diktaturen med USA, tänker någon? Jo, kanske. Pinochet hann ju inte med anfallskrig och massbombningar, så han spelar inte i riktigt samma division som storebror uppe i norr.

Bakom de vackra orden om frihet kontra terrorism döljer sig faktiska handlingar. Och när handling ställs emot handling visar det sig att skillnaderna är ganska små mellan de ”krigförande” parterna. Vad spelar det för roll för det nygifta paret om bomben som sprängde hela festen har George Bush eller Usama Bin Ladin som avsändare? Massförstörelse som massförstörelse.

En jämförelse jag fortfarande väntar på är den som rör handlingen att fabricera falska skäl för att invadera ett annat land. Som när Hitler invaderade Polen. Och som när Bush invaderade Irak. Först när invasionerna var ett faktum uppdagades det att de på förhand uppgivna skälen egentligen inte fanns.

Så bland USA:s alla utrikespolitiska handlingar finns inte bara stänk av terrorism, utan också genuina inslag av diktatur. Betraktar man dessa handlingar ur ett nyktert perspektiv, vilket till exempel en internationell domstol för brott mot krigets lagar skulle kunna göra, så blir det pinsamt uppenbart att USA faller på eget grepp. Det handlar inte om goda handlingar kontra onda handlingar. Det handlar om att USA alltid har rätt och att USA:s fiender alltid har fel. Men för en sådan rättsskipning går det inte att upprätta några domstolar.

Ju längre kriget fortlöper desto tydligare blir det att kampen inte är en kamp mellan demokrati och diktatur, utan en kamp mellan fundamentalister. Kristen fundamentalism mot Islamsk. För visst är det uppenbart att Bush och Usama är riktiga själsfränder. De är helt överens om att de ska förgöra varandra till varje pris, med hela världen som slagfält. De är överens om att civila offer är en nödvändig kostnad för denna kamp, att krigets lagar inte gäller, att allt kan delas in i för eller emot och att världens framtid hänger på om den ena sidan lyckas förgöra den andra.

Annonser

%d bloggare gillar detta: