Känslan av frihet

Frihet är inte bara en uppsättning rättigheter, frånvaron av tvång, frånvaron av hinder eller helt enkelt att få göra som man vill. Frihet kan också vara en känsla. Man kan känna sig fri.

Känslan är påtaglig. Den som har känt den vet vad jag pratar om. Som att vara kär, nästan. Fysiologiskt handlar det om ett tillstånd av välbehag. Pirr i magen. Ett kontemplativt, meditativt och oreflekterat medvetandestadium där gränserna till omgivningen suddas ut, men utan att objektliggöra den egna personen, utan snarare att i denna enhet erbjuda möjligheten att styra. För den som vill. Om den vill. 

Eftersom jag själv är färgad av hojåkande är det framförallt hojrelaterade associationer som väcks i mitt huvud. Som i följande text:

The river flows, it flows to the sea.
Wherever that river goes, that’s where I want to be.
Flow, river flow, let your waters wash down,
Take me from this road, to some other town.

Eller den här:

In Big Sur we take some time to linger on
We three hunky dory’s got our snakefinger on
Now let us drink the stars
It’s time to steal away
Let’s go get lost
Right here in the U.S.A
Let’s go get lost, let’s go get lost

Eller varför inte den här (med risk för att bli lite patetisk):

Get your motor runnin’
Head out on the highway
Lookin’ for adventure
In whatever comes our way
Yeah, darlin’ gonna make it happen
Take the world in a love embrace
Fire all of your guns at once and
explode into space

För somliga kanske det här inte säger så mycket. Det beror väl på vilka associationer man får, kan jag tänka. Min fru fick någon slags frihetskänsla när hon joggade på en grusväg som gick genom öppna fält. Och hon lyssnar inte på Steppenwolf.

Vad som framkallar frihetskänslan är nog väldigt individuellt. Men att det kan vara en känsla känner förmodligen (och förhoppningsvis) de flesta igen sig i. Och själv kan jag gå i god för att motorcykelåkande är en garanterad biljett till denna känsla.

Annonser

2 svar to “Känslan av frihet”

  1. Gunnel Says:

    Frihet för mej ? Det är mycket : men alldeles spontant att fritt få uttrycka sig. Har träffat så många människor från andra delar av världen som inte haft den möjligheten i sitt ursprungsland.

  2. Martin Says:

    Att blogga kan alltså vara ett sätt att ge uttryck för sin frihet. Att kunna skriva vad man vill utan att bli censurerad av någon annan. Jo, det är frihet för mig också.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: